Timp liber

Tururile ghidate – o altă metodă de a descoperi orașul Cluj-Napoca

19238124 1566247166733207 607065824331823339 o

Fiecare turist are propria lui metodă de a vizita un oraș. Unii iau la rând muzeele și punctele principale de atracție, unii se axează pe restaurante și evenimente artistice, pe când alții caută evenimentele underground sau de nișă. Un tur ghidat mi se pare o metodă foarte faină de a descoperi “secretele” orașului. De multe ori ai acces la informații și povești pe care nu le vei găsi pe internet și e și o ocazie foarte bună să cunoști localnici. Locuiesc de 10 ani în Cluj și cu toate astea încă profit de tururile ghidate pe care le văd anunțate pe Facebook, mai ales dacă vizează cartiere sau zone pe care nu le cunosc foarte bine.

În acest weekend am avut ocazia să particip la un tur organizat de Asociația Vechiul Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Zona de explorare a fost de la Gară până la capătul străzii Horea. Nu pare o distanță prea mare, dar am avut parte de două ore pline de povești interesante și am aflat o grămadă de lucruri noi. Ne-am adunat în jur de 30 de persoane, chiar dacă ploaia ne-a mai speriat puțin și l-am ascultat pe domnul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor de istorie la liceul “George Barițiu”.

gara cluj

Și dacă poveștile despre perioada interbelică ne-au descrețit frunțile și am analizat cu atenție construcția clădirilor din acea perioadă, am aflat din păcate și despre numeroasele pierderi din 1944 când Clujul a fost bombardat. Am aflat multe și despre istoria evreilor și despre deportarea unui număr de 18.000 de evrei în lagărele de concentrare, din care ulterior s-au întors doar aproximativ 1000.

Nu știam nici faptul că în Cluj-Napoca există 20 de clădiri cu statutul de palate și că 5 dintre acestea sunt concentrate în capătul străzii Horea. Sau că biserica Sf. Nicolae a fost ridicată în doar 6 luni de la construcția începută în 1922 și că iconostasul a fost donat de Regina Maria.

palate cluj

Fie că sunteți pasionați de istorie sau doar vreți să priviți Clujul și din alte perspective, vă încurajez să participați la astfel de tururi ghidate și să profitați de poveștile oamenilor care se implică în aceste proiecte.


Articol realizat de Simona CristeLasă un răspuns

Site creat de