Elevii de clasa a VIII-a din toată țara se mai pot înscrie în această săptămână în competiția de burse Scholarship Society a Transylvania College, singurul liceu acreditat Cambridge din Transilvania ce dispune de internat. Aici, studiile se desfășoară integral în limba engleză, diplomele de absolvire sunt Cambridge A-level, iar tinerii își aleg dintr-o paletă largă de opțiuni la ce universitate din țară sau străinătate să-și continue studiile.
Este și cazul lui Alexandru Huțu, un tânăr din Timișoara care a studiat ultimii doi ani de liceu la Transylvania College, apoi a devenit singurul student român admis la Minerva Schools, o universitate nouă, cu un concept inedit, unde concurența la admitere este mai mare chiar decât la Harvard (rata de admitere anul trecut a fost de 1,9%).
Spre deosebire de sistemul tradițional de învățământ, la Transylvania College elevii își pot alege materiile pe care să le studieze, în funcție de interesele pe care le au – Alexandru, de exemplu, s-a axat pe economie, business, media și matematică. „Dacă nu aș fi urmat cursurile Transylvania College, nu cred că aș fi avut vreodată oportunitatea de a-mi crea un program care să se plieze pe pasiunile și interesele mele”, spune el.
Posibilitatea de a-și alege disciplinele de studiu, numeroasele activități extra-școlare și stagiile de practică în companii importante îi ajută pe tinerii elevi să-și dezvolte cariera în direcția pe care și-o doresc, iar bursele Scholarship Society deschid oportunități pentru toți elevii remarcabili. Ana-Maria Mihuț, fostă bursieră Transylvania College, studiază acum Business Management and Enterprise la Heriot-Watt University din Scoția, iar Bogdan Buduroiu, și el fost bursier, studiază Computer Science la Southampton University.
În timp ce unii dintre absolvenți aleg continuarea studiilor la universități de top din străinătate, alții preferă universitățile românești. Vlad Mureșan, absolvent bursier al Transylvania College, studiază acum grafica la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar cariera sa are un început foarte promițător. A câștigat marele premiu al concursului Bill Bryson organizat de Royal Society of Chemistry din Marea Britanie, iar în acest an a câștigat marele premiu al NSS Roadmap to Space Settlement International Student Art Contest organizat de USA National Space Society și NASA. Exemplul său nu este singular. O altă absolventă, Maria Bega, care a obținut certificatul pentru „Cel mai bun rezultat din lume” la un examen Cambridge și a fost acceptată la universitățile St. Andrew, Nottingham, Liverpool, Cardiff și Bristol, a ales să-și continue studiile la Cluj-Napoca, la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
Și alți elevi remarcabili le pot păși pe urme. Tinerii din clasa a VIII-a mai au la dispoziție câteva zile să se înscrie în competiția Scholarship Society, care oferă trei burse pentru întreaga perioadă a liceului. Elevii dornici să descopere lucruri noi și hotărâți să-și dezvolte potențialul la maximum se pot înscrie online până vineri, 28 aprilie, inclusiv. Pașii pentru înscriere și informații suplimentare se găsesc pe site, în secțiunea dedicată.