Studentie, Important

UMF Cluj – partener într-un proiect de cercetare european în valoare de peste 7 milioane de euro

Tot mai mulți tineri din întreaga lume doresc să studieze la medicina la Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este partener în proiectul de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT” coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru, ce privește elaborarea unui dispozitiv pentru detecția de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență, pentru protecţia forțelor de intervenție.

În cadrul PathoCERT, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” colaborează cu un consorțiu ce reunește 23 parteneri din Europa și Asia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități din domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență și mai multe companii.

Unul dintre obiectivele proiectului în care este implicată echipa universităţii noastre este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecțiuni. Acesta va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire prealabilă și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru a semnala prezența anumitor compuși țintă.

Contaminările cu agenți patogeni sunt dificil de detectat și de urmărit, pot apărea oriunde, pot fi cauzate de diverse motive și se pot răspândi cu ușurință prin apă provocând contaminări la scară largă. De-a lungul anilor, evenimente perturbatoare, cum ar fi cutremure, inundații, accidente sau atacuri asupra infrastructurilor ne-au arătat cât de profund pot fi afectate securitatea și sănătatea noastră. Cel mai recent, pandemia COVID-19 a arătat, de asemenea, o nouă lumină asupra vulnerabilităților comunităților existente.

Investiția de peste 7 milioane de euro în proiectul PathoCERT subliniază importanța dezvoltării unui astfel de dispozitiv, ce are capacitatea de a detecta agenți patogeni pe teren în situații de urgență, în scopul protejării forțelor de primă intervenție și pentru un management eficient al situațiilor de criză.

Echipa UMF „Iuliu Hațieganu”, coordonată de doamna profesor doctor Cecilia Cristea, are o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de senzori electrochimici/optici cu potențial semnificativ pentru domeniul biomedical și al aplicațiilor de mediu.

Participarea echipei formate din cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Farmacie în implementarea proiectului PathoCERT reprezintă o realizare remarcabilă, ținând cont că este deja al doilea proiect european finanţat în ultimii doi ani în care suntem implicaţi. Suntem încrezători că vom avea o contribuție semnificativă în derularea acestuia și că input-ul nostru va eficientiza activitățile propuse. Această strategie analitică pe care o dezvoltăm în cadrul acestui proiect va facilita acțiunile forțelor de primă intervenție, în special în etapa de recunoaștere, minimizând potențiale riscuri prin detecția rapidă și simultană în scenarii reale, pe teren, a mai multor bacterii patogene”, a declarat prof. dr. Cecilia Cristea.

„Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele științifice și profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și contribuie prin asta la creșterea prestigiului nostru ca universitate”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie şi se va derula pe o perioadă de 3 ani.

UMF Cluj - partener într-un proiect de cercetare european în valoare de peste 7 milioane de euroLasă un răspuns

Site creat de