Împrumuturile online au schimbat pentru totdeauna lumea finanțelor de consum. Oamenii se îndreaptă către organizațiile de creditare online în căutarea unui serviciu prietenos cu clienții, flexibil și rapid, din confortul smartphone-urilor lor. Din acest motiv, nișa devine mai populară pe zi ce trece – în rândul utilizatorilor și al hackerilor.
Un imprumut online este cu siguranță o opțiune excelentă pentru persoanele care au nevoie de bani aici și acum. Este un serviciu accesibil pe care oricine îl poate utiliza de pe laptop sau smartphone, obținând niște fonduri pentru a-și finanța nevoile în mai puțin de o oră.
Dar problema cu împrumuturile online este lipsa de înțelegere a consumatorilor privind alfabetizarea digitală. Oamenii dau buzna la companiile de înșelătorie de o zi care oferă împrumuturi în condiții avantajoase și, în loc să obțină bani pentru nevoile lor financiare urgente, li se fură datele de identificare și parolele conturilor bancare. Din păcate, aceste riscuri sunt inevitabile într-un spațiu mai puțin reglementat al finanțelor digitale.
De aceea, este responsabilitatea personală a consumatorului să își păstreze datele și parolele în siguranță. Iată un ghid util pentru toți cei care doresc să solicite un împrumut online fără a-și sacrifica datele sensibile.
Cu ce riscuri te poți confrunta atunci când aplici pentru un împrumut online?
Atunci când vă decideți să accesați împrumuturi de bani online, trebuie să înțelegeți varietatea de riscuri care vine atât din partea creditorilor nesiguri, cât și din partea infractorilor cibernetici care profită de banii și datele sensibile ale utilizatorilor online. Așadar, ce poate merge prost atunci când solicitați un împrumut online?
- Împrumut predator. Riscul care vine din partea creditorului în sine este împrumutul predator – practica neloială și în mare parte ilegală de a acorda împrumuturi consumatorilor în condiții extrem de nefavorabile. Dacă nu reușiți să citiți caracterele mici din contractul de împrumut, este posibil să acceptați în mod eronat rate ale dobânzii ridicate, numeroase taxe ascunse și acces neautorizat la conturile dvs. bancare pentru societatea de creditare predatorie. Ca urmare, puteți deveni sclavul unui mic împrumut de consum, pe care îl veți rambursa cu numeroase cheltuieli generale și penalități, creditorul având acces la contul dvs. bancar și blocând toate fondurile primite înainte ca dvs. să le puteți folosi măcar pentru plata chiriei sau a facturilor.
- Furtul de date. Dacă site-ul web al furnizorului de împrumuturi online nu este bine securizat, hackerii pot fura datele solicitantului și le pot folosi în avantajul lor. Ca urmare, este posibil să vă fie furate datele de identificare sau numărul de securitate socială, iar infractorii să obțină acces la asigurarea sau la conturile bancare și să fure bani sau să ia împrumuturi în numele dumneavoastră. Furtul de date este o situație foarte periculoasă care vă poate duce la datorii sau chiar la unele activități infracționale desfășurate pe numele dumneavoastră.
- Furtul parolei. O altă situație periculoasă este interceptarea de către hackeri a parolelor dvs. bancare. Dacă reușesc să pună mâna pe datele dvs. de conectare la compania de creditare online sau la contul dvs. bancar, vă pot fura cu ușurință toți banii din acesta sau pot solicita noi împrumuturi și să fure acești bani, lăsându-vă pe dvs. cu responsabilitatea rambursării lor.
Sfaturi pentru a vă proteja atunci când solicitați un împrumut online
Având toate aceste riscuri la îndemână, cu siguranță că acum înțelegeți mult mai bine pericolele implicate în procesul de utilizare a serviciilor bancare online. Astfel, este foarte important să stăpâniți competențele digitale de bază și să vă bucurați de o mai mare siguranță online. Iată pașii principali pentru a vă securiza interesele financiare, banii, datele sensibile și identitatea online.
Utilizați parole sigure
Regula cheie pentru a rămâne bine protejat online este să folosiți parole sigure și complicate. Nu folosiți combinații precum „qwaser123” sau numele și anul de naștere, deoarece aceste parole pot fi expuse cu ușurință. Optați pentru combinații mai lungi de cuvinte și numere care nu pot fi ghicite sau identificate întâmplător, iar accesul dumneavoastră va fi sub o protecție solidă.
Nu împărtășiți mai multe informații decât este necesar
Dacă societatea de creditare afirmă mai întâi că va avea nevoie de o captură de ecran a actului dvs. de identitate și de o adeverință de salariu pentru a lua o decizie cu privire la împrumut, o solicitare de a furniza orice documente suplimentare ar trebui să vă facă suspicioși. Evident, unele companii de creditare pot oferi condiții de finanțare mai bune dacă furnizați dovezi suplimentare privind capacitatea financiară a membrilor familiei dumneavoastră sau documente privind deținerea de bunuri, cum ar fi o mașină sau o casă. Cu toate acestea, trebuie să citiți toate detaliile de pe site și să vă asigurați că aceste documente vă vor oferi o reducere a ratelor dobânzii. În caz contrar, ar putea fi pur și simplu o încercare a hackerilor de a vă fura datele personale sau de a efectua fraude financiare sau imobiliare.
Citiți termenii contractuali
Cea mai bună metodă pentru a rămâne în siguranță online este să citiți toți termenii contractuali cu multă atenție la detalii. De regulă, companiile de creditare online nu anunță clienților întregul set de condiții și comisioane suplimentare în oferta lor comercială. Multe costuri ascunse sunt dezvăluite abia după ce ați semnat contractul și ați primit banii în cont. Atunci când vă aflați într-o astfel de situație, lucrurile pot deveni cu adevărat neplăcute și complicate pentru dumneavoastră. De exemplu, va trebui să acoperiți taxe de tranzacționare și comisioane ridicate pentru serviciu, ajungând să aveți cheltuieli generale mult mai mari decât ați planificat inițial.
Faceți verificările necesare
O altă strategie care vă poate proteja interesele financiare și siguranța este un audit aprofundat al creditorului cu care intenționați să lucrați. Este important să verificați reputația companiei online și să citiți ce spun alte persoane despre experiențele lor anterioare de utilizare a serviciilor companiei. Aceste mărturii pot deveni punctul dvs. de plecare pentru a afla de cât timp lucrează într-adevăr creditorul pe piața împrumuturilor online, care sunt dezavantajele serviciilor sale și la ce beneficii vă puteți aștepta după ce apelați la acest furnizor.
Împrumuturile online pot fi sigure
După cum puteți vedea, împrumuturile online vin cu multe riscuri și pericole asociate în mod obișnuit cu tranzacțiile în spațiul digital. De îndată ce solicitați un împrumut, trebuie să împărtășiți unele date personale sensibile pentru a obține acei bani. Cu toate acestea, luând o serie de măsuri de precauție, vă puteți minimiza riscurile și vă puteți bucura de o experiență online sigură și plină de satisfacții.
foto: unsplash.com