Liceu, Important

Un grup de 20 de elevi de liceu din Cluj poartă cu mândrie și responsabilitate titlul de „Ambasadori juniori ai Parlamentului European”

Un grup de 20 de elevi de liceu din Cluj poartă cu mândrie și responsabilitate titlul de "Ambasadori junior ai Parlamentului European"

Ambasadorii – junior și senior ai Parlamentului European din Colegiul Național «Gheorghe Șincai» Cluj-Napoca, își continuă  și în 2022 activitatea, în cadrul programului EPAS (European Parliament Ambassador School Programme).

În anul școlar 2020-2021, instituția a câștigat titlul de « Școală-Ambasador » a Parlamentului European.

Elevi și profesori entuziaști organizează și desfășoară și în acest an – în liceu și nu numai – acțiuni de promovare a valorilor Uniunii Europene, de cunoaștere a P.E. și U.E , precum și a mecanismelor care o fac să funcționeze.

Un grup de 20 de elevi de liceu ai colegiului, coordonați de Maria Popa și Troșan Victor, poartă cu mândrie și responsabilitate titlul de «Ambasadori junior ai P. E .» și susțin periodic în fața colegilor lor din alte clase, lecții de prezentare a istoriei aderării țărilor la UE, sau alte activități despre instituțiile europene.

Evenimentele din cadrul programului sunt organizate și coordonate de profesorii Smaranda Sălăjan, Angela Pop, Cecilia Johrend, Dorina Kudor, Dana Grigorovici, « ambasadori seniori » ai PE.

Un moment plăcut și intens de comunicare despre Europa și cum putem fructifica în viața de zi cu zi calitatea de membri ai UE, a avut loc în cadrul întâlnirii online a ambasadorilor junior și senior cu Patricia Couți, fostă elevă a liceului , care lucrează în prezent la Parlamentul European ca Policy adviser to the chair of Employment and Social Affairs .

Cea mai recentă activitate comună a tinerilor ambasadori  a fost în 17 mai, când au realizat o vizită la sediul «Europe Direct » Cluj – biroul local al UE.

«În cadrul întâlnirii s-au abordat subiecte precum rolul UE în viața tinerilor europeni, în contextul pandemic și în situația actuală din Ucraina.

Tot în spiritul Uniunii Europene, elevii liceului Șincai au mesaje de încurajare pentru tinerii din Ucraina, ca un gest de solidaritate » (prof. Smaranda Sălăjan).

Colegiul Național « Gheorghe Șincai » are în acest an , în derulare, parteneriate cu două școli din programul EPAS: Colegiul Național «Simion Bărnuțiu» din orașul Șimleu Silvaniei, județul Sălaj și Colegiul «Alexandru cel Bun» din Gura Humorului.

In preajma zilei Europei, ambasadorii juniori șincaiști  au făcut o vizită la Colegiul Național «Nicolae Bălcescu » din Cluj-Napoca cu misiunea de a discuta cu colegii lor liceeni aspecte legate de viața în UE.

Cu ocazia Zilei Europei (9mai) s-au organizat activități de cunoaștere a UE la punctul de informare amenajat în cadrul proiectului.

In 20 mai, reprezentanții Colegiului au fost nominalizați pentru a participa la Euroscola, o activitate comună cu elevii din alte țări europene implicate în programul EPAS, cu scopul de a face schimb de experiențe, idei și …entuziasm.

Angela Pop, Ambasador senior EPASLasă un răspuns

Site creat de