Social & Cultura, Important

Un muzeu din Cluj-Napoca va primi finanţări europene de peste o jumătate de milion de euro pentru trei mari proiecte

Intrare gratuită în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca pentru participanții la festivalul MIORITMIC

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a câștigat recent două noi proiecte cu finanțare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021.

Este vorba de proiectele:

  • „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”
  • „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

În valoare de aproximativ 260.000 de euro, proiectele vizează susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Cele două proiecte au fost depuse de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și NUDA AŞ din Bergen, Norvegia.

Totodată, în cursul lunii septembrie Muzeul Etnografic a obținut o finanțare de 246.457 de euro pentru proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities” („Către un muzeu multisenzorial și incluziv pentru persoanele cu dizabilități senzoriale”), în cadrul programului Erasmus+.

Valoarea însumată a celor trei proiecte este de 506.456,15 euro.

Proiectul „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” își propune să utilizeze tehnicile inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, structurii și tehnicilor de construcție, precum și pentru organizarea unei expoziții inovative în care va fi relevat inventarul original al monumentului. De asemenea, acesta vizează și restaurarea și conservarea, în vederea expunerii, a 54 de bunuri culturale mobile legate de istoria obiectivului. Proiectul are caracter inovator și valoare de model prin promovarea unui obiectiv definitoriu pentru patrimoniul cultural al României, modelele 3D realizate în cadrul proiectului având un grad ridicat de detaliere pentru a oferi o experiență completă vizitatorului în mediu virtual.

În ceea ce privește proiectul, „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, aceasta urmărește punerea în valoare a icoanelor pe sticlă din Valea Sebeșului prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii și realizarea unor expoziții virtuale, prin restaurare virtuală. Caracterul inovator al proiectului este dat de folosirea tehnologiei digitale în documentarea icoanelor tradiționale, elemente de referință pentru patrimoniul cultural al României. Imaginile realizate prin intermediul acestuia vor avea un înalt grad de detaliere, corespunzătoare exigențelor tot mai mari ale publicului vizitator de expoziții virtuale și vor asigura, în același timp, prin aplicațiile și tehnologiile achiziționate, un înalt grad de interactivitate.

Proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities”, declarat câștigător în cadrul programului Erasmus+, în parteneriat cu nouă instituții și organizații din România, Ungaria, Turcia, Grecia și Bosnia-Herțegovina urmărește înlăturarea barierelor care împiedică accesul în muzee al vizitatorilor cu deficiențe de vedere și de auz, crearea unor oportunități educaționale, culturale și sociale pentru persoanele defavorizate și promovarea celor mai bune practici și orientări pentru dezvoltarea unor muzee accesibile și incluzive pentru această categorie de vizitatori.Lasă un răspuns

Site creat de