Politic, Important

Un parlamentar cere ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj-Napoca

Un parlamentar cere ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj-Napoca

Deputatul Adrian Dohotaru a cerut ministrului Transporturilor şi ROMATSA să ia măsuri pentru ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează zeci de mii de locuitori, unii fiind nevoiţi să se trezească la ora 6 dimineaţa, din cauza zgomotului.

Am făcut această adresă, până la urmă, şi la presiunea a sute de clujeni, pentru că s-a făcut şi un sondaj pe un grup local de Facebook şi erau sute de clujeni care au declarat că sunt deranjaţi. Deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează câteva zeci de mii de locuitori. Aeroportul este poziţionat în aşa fel, şi culoarele de zbor, încât străbat tot oraşul, iar bineînţeles, cartierele de lângă aeroport sunt cele mai afectate”, a spus deputatul Adrian Dohotaru.

Zeci de mii de clujeni au sănătatea afectată de zborurile care trec deasupra orașului, spune deputatul

ROMATSA din subordinea Ministerului Transporturilor trebuie să schimbe culoarul de zbor astfel încât să ocolească orașul. Cum cele mai multe accidente au loc la decolare și aterizare e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecțiune a unui avion deasupra orașului. De aceea, cer preîntâmpinarea unei posibile tragedii prin modificarea culoarului de zbor.

Aeroportul clujean este construit la doar 8 km de centrul orașului, iar autoritățile județene nu au fost destul de prevăzătoare încât să schimbe locația aeroportului pe altă axă decât est-vest și nu într-o vale cu ceață, plus fumul și mirosul venite de la depozitele neconforme construite de Primărie în Pata Rât.

Clujenii cei mai prejudiciați sunt cei din Someșeni, cartierul Între Lacuri, Mărăști și Gheorgheni, dar chiar și eu, care locuiesc în Mănăștur, în celălalt capăt al orașului, aud din pat, la 6 dimineața avioanele cum decolează și aterizează. Îmi închipui cât de dificil trebuie să fie pentru clujenii din estul orașului. Și nu trebuie să îmi închipui, mai multe cunoștințe s-au plâns în mod repetat de poluarea fonică, dar și cu kerosen.

Le dau dreptate! Cum sunt inițiator al unei campanii pentru realizarea celui mai mare spațiu verde public din Cluj, Parcul Est, al doilea parc natural urban după Delta Văcărești, nu rareori mi s-a întâmplat ca la tururile ghidate să urlăm ca să ne auzim între noi când se apropie avioanele.

Clujul nu e un câmp de cartofi ca să-l survoleze avioanele zi-noapte, între 400 și 500 de zboruri săptămânal! Zborurile de noapte depășesc considerabil limita legală de 40 de decibeli și ne afectează somnul, care conduce la rândul său la stres, probleme de concentrare, iritare, scădere a performanței și productivității la muncă.

Zgomotul generat de zborurile de zi conduce la scăderea calității vieții, la tulburări psihice și medicale, motiv pentru care culoarul de zbor trebuie să ocolească municipiul Cluj„, a transmis deputatul.

sursa foto: https://www.instagram.com/asm359


2 Comments

    1. Dar discomfortul care il creeaza miile de constructii din orasul asta, praf, aglimeratie,zgomot etc, care afecteaza calitatea vietii, cu astea cum stam?? Le putem sista si pe astea?…ca pe mine astea ma deranjeaza mai mult decat avioanele…si sunt convinsa ca veti avea astfel de plangeri din tot orasul, nu doar din Someseni. Marasti sau Intre Lacuri.

Lasă un răspuns

Site creat de