Uncategorized

Universitatea Babeș-Bolyai va acorda titlul Doctor Honoris Causa scriitoarei Ana Blandiana

Ana Blandiana

Universitatea Babeș-Bolyai vă invită să participați joi, 24 martie, de la ora 11:00, la ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, scriitoarei Ana Blandiana. Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va fi organizată în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai (Str. Mihai Kogălniceanu, nr.1, et.2).

Titlul va fi acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Studii Europene, Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, pentru „excelența operei sale literare și pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societății românești, amândouă – expresii ale unei voci singulare a culturii europene”.

Laudatio va fi prezentată de Prof. Univ. Dr. Ioana Bican (membru al Departamentului de literatură română și teoria literaturii, Facultatea de Litere) și conf.univ.dr. Liviu Țîrău (membru al Departamentului de Relații Internaționale și studii germane, Facultatea de Studii Europene).

Ana Blandiana este autoarea a peste șaptezeci de volume de poezie, proză și de eseuri în limba română, a căror valoare a fost recunoscută nu doar în plan național, ci și în cel internațional, patruzeci și cinci de volume fiind traduse în nu mai puțin de douăzeci și trei de limbi. Scriitoarea este laureata a numeroase și prestigioase premii literare românești și internaționale sau aparținând altor țări, precum Premiul Gottfried von Herder – 1982 (cel mai tanăr laureat al acestei renumite distincții), Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – 1969, Premiul pentru Poezie al Academiei Române – 1970, Premiul Național de Poezie – 1997, Premiul Opera Omnia, în anul 2000, Premiul Internațional Vilenica (din Slovenia – în anul 2004) sau Premiile Internaționale pentru Poezie de la Camaiore și Acerbi (ambele din Italia), care i-au fost decernate în anul 2006.Lasă un răspuns

Site creat de