În cadrul celui mai mare program european destinat cercetării și inovării de până acum, Horizon 2020, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se evidențiază ca fiind una dintre cele mai active instituții de învățământ superior din România, cu o dinamică ce o poziționează, la sfârșitul anului 2020, pe un onorant și binemeritat loc II, ca valoare totală atrasă prin proiecte câștigate prin competiție.
Clasamentul este fundamentat de o analiză recentă apărută în revista Nature care pune în evidență participarea statelor membre la programul Horizon 2020, date care pot fi consultate pe site-ul Uniunii Europene (UE) – Horizon 2020 Dashboard. Contribuția netă a UE la finanțarea proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare acordate României în cadrul acestui program, s-a ridicat la suma de 249,7 milioane euro iar rata de succes a fost de 12,65%.
În perioada 2014-2020, UTCN a derulat 26 de proiecte de cercetare Horizon 2020 care au atras finanțări în valoare totală de 6,27 milioane de euro. Cercetarea științifică avansată este unul dintre pilonii pe care UTCN își construiește direcțiile de acțiune pentru a produce rezultate științifice semnificative, prin abordarea unor subiecte interdisciplinare și multidisciplinare, care se înscriu în tendințele actuale și care răspund cerințelor societății.
Poziția pe care UTCN a câștigat-o este importantă nu doar prin prisma fondurilor atrase și a numărului de proiecte accesate cât și prin diversitatea și anvergura subiectelor abordate și a consorțiilor internaționale prestigioase în cadrul cărora se desfășoară activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare.
Performanţa ancorată în perspectiva mediului socio–economic, vizibilitatea şi cooperarea internaţională, precum şi noutatea ştiinţifică şi interdisciplinaritatea sunt câteva dintre caracteristicile mediului de cercetare din UTCN.