Social & Cultura

Vizită a elevilor cu deficienţe de vedere în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

elevi deficiente

În 9 și 10 iunie 2016, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat, împreună cu Departamentul de Psihopedagogie Specială al Universității Babeș Bolyai și cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, o nouă activitate în cadrul proiectului BaGMIVI (Bridging the Gap between Museums and Individuals with Visual Impairment / Construind punți între muzee și persoanele cu deficiențe de vedere), care se desfășoară în cadrul Programului Erasmus+.

Elevii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere au beneficiat de o vizită specială în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, în cadrul căreia au fost inițiați în tainele arhitecturii tradiționale și ale olăritului transilvănean. În fața casei din Telciu, elevii cu deficiențe de vedere au cercetat o replică miniaturală a acesteia, realizată de meșterul popular Tudor Schimbischi, pe care au avut apoi posibilitatea de a o compara cu originalul. În cea de a doua etapă a vizitei, desfășurată în Dugeana de joc din centrul Parcului Etnografic, elevii cu deficiențe de vedere au studiat ghidurile speciale realizate special pentru acest proiect de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei și au luat contact cu formele și modelele ceramicii transilvănene. Vizita s-a încheiat cu un atelier de olărit, în cadrul căruia vizitatorii au fost inițiați în tainele modelajului în lut și ale utilizării roții olarului.

Proiectul BaGMIVI este realizat prin colaborarea dintre muzee și universități din Grecia, Bulgaria, Ungaria și România și are ca scop facilitarea accesului în spațiile muzeale pentru persoanele cu deficiențe de vedere.Lasă un răspuns

Site creat de