Uncategorized

Voluntarii SMURD Cluj i-au invatat pe elevii clujeni sa acorde primul ajutor (FOTO)

12045697 971924762830984 1734419677562143817 o

Paramedicii voluntari SMURD Cluj au instruit vineri mai mult de 100 de copii, elevi ai scolilor din Iclod si Livada in cadrul proiectului “Lantul Supravietuirii – Fii veriga lipsa!”. Proiectul este sustinut de World Vision Romania, filiala Cluj si prevede tehnici de acordare a primului ajutor in cazul stopului cardio respirator si a obstructiei cailor aeriene cu corp strain.

Conceptul „Lanţului supravieţuirii” reprezintă paşii esenţiali care trebuiesc urmaţi pentru o resuscitare reuşită iar prin instruirea elevilor in acordarea manevrelor de suport vital de baza se acopera veriga lipsa care poate face diferenta intre viata si moarte.

Una din liniile de gardă SMURD Cluj este asigurată de paramedici voluntari zi de zi, fără pauză. Majoritatea sunt studenți la Facultatea de Medicină.

Primul ajutor in caz de stop cardiac

Atunci cand inima unei persoane inceteaza spontan sa mai bata, adica persoana sufera un stop cardiac, este necesara resuscitarea de urgenta, altfel pacientul poate muri. Daca o persoana se prabuseste in apropierea ta, nu reactioneaza, nu respira sau nu respira normal, roaga pe cineva sa sune imediat la 112 sau suna chiar tu, daca nu e altcineva prin preajma.

Inainte de a incepe reanimarea cardiorespiratorie, salvatorul se va asigura foarte rapid, fara a pierde timp pretios, daca este intr-adevar vorba de oprire cardiaca, prin:

  • controlul pulsatiilor cardiace (puls carotidian, femural);
  • controlul respiratiei prin: semnul oglinzii (se pune in fata buzelor oglinda, care nu se va aburi cand nu exista respiratie); se poate incerca ascultarea respiratiei direct, lipind urechea de toracele victimei pentru a sesiza miscarea aerului sau se va urmari miscarea unei foite de tigara sau a unui tifon (care nu se va misca in caz de stop respirator).

Procedura de resuscitare este simpla si o poate efectua oricine, chiar fara o pregatire prealabila speciala.Trebuie sa pui podul palmei uneia dintre maini (de obicei stanga) pe pieptul bolnavului, dupa care sa suprapui palma celeilalte maini. Aplica apoi presiuni ritmice si ferme asupra pieptului pacientului.

Miscarile trebuie sa fie rapide, iar sternul trebuie sa fie infundat cu aproximativ 5–6 centimetri la fiecare apasare. Conform American Heart Association, rata ideala este de 100 de compresii pe minut. Dupa fiecare compresie, sternul trebuie lasat sa revina in pozitie initiala, fara sa se ridice mainile de pe sternul victimei.

Masajul cardiac trebuie executat pana la reluarea batailor inimii sau pana cand soseste ambulanta.



Lasă un răspuns

Site creat de