Social & Cultura, Important

Yasmina Fluieraş, fetiţa dintr-un sat clujean care aşteaptă de la Moş Crăciun o inimă nouă

Yasmina Fluieraş

Yasmina Fluieraş, o fetiţă în vârstă de 8 ani, din comuna Panticeu din Cluj suferă de o boală cardiacă deosebit de gravă, motiv pentru care are nevoie de un transplant de inimă. Până la găsirea unui donator, tratamentul săptămânal costă 4700 de lei. Din păcate, Yasmina are un singur om pe lume alături, bunica ei, întrucât a fost părăsită de mamă și este nerecunoscută de tată.

Cu ajutorul oamenilor, prin Campania Renaște Speranță, Asociația Filantropia Ortodoxă Dej în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Dej și Radio Renașterea Cluj-Napoca, au reușit să îi dăruiască Yasminei suma de 12500 de lei. Această sumă, cu siguranță nu este suficientă, dar este o gură mare de oxigen pentru Yasmina.

,,Am fost în vizită la Yasmina zilele trecute și am găsit-o plângând, motivul fiind dorul de mama ei. Am aflat de la medicul care o supraveghează că salonul în care este tratată de aproape un an de zile a început să îi fie Yasminei ca o a doua casă”, a spus părintele protopop Ioan Buftea din Dej.

Cei de la Spitalul de Copii Cluj, unde este internată Yasmina au început un tratament care să îi amelioreze starea clinică, astfel încât să poată fi transferată la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș (fetița este înscrisă pe lista de transplant) să efectueze un cateterism cardiac, care este obligatoriu înaintea transplantului. Deoarece medicația care este aprobată în România nu o mai ajuta, medicii au început de săptămâna trecută un alt tip de tratament, care se folosește în Europa, dar care nu este încă omologat în România.

Este foarte scump (1 fiolă de Levosimendan/Simdax costa 4700 lei şi are nevoie de o fiolă pe săptămână).

Cu prima fiolă ne-am descurcat, însă pe viitor va avea nevoie de mai multe fiole, mai ales că e posibil să aștepte și un an sau doi ani până se găsește o inimă compatibilă pentru transplant”, a povestit dr. Rodica Grigoraș.

Din cauza intoleranței la gluten, fetița mai are nevoie de alimente fără gluten, care iarăși implică costuri destul de mari.

Pe lângă Protopopiatul Ortodox Dej şi Radio Renașterea Cluj-Napoca, organizatorii Cupei „Calin Zanc” vor organiza pe 17 decembrie un turneu de minifotbal, iar banii strânşi vor fi donaţi Yasminei. Mai multe despre ediţia a III-a a Cupei „Calin Zanc” puteţi citi AICI.

Titular cont: Asociația Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca, filiala Dej

Nr. Cont: RO31RNCB0108147824550001

Cod Swift: RNCB_RO_BULasă un răspuns

Site creat de