Timp liber

Zilele Filmului Maghiar: 5 zile de festival în 12 orașe și în două comune

Zilele Filmului Maghiar

Cinefilii vor putea viziona zeci de filme între 5 și 9 octombrie, în 12 orașe din Transilvania, în cadrul celei de-a 16 ediții a Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt. Pentru prima dată în acest an, în cadrul evenimentului organizat de asociația clujeană Filmtett, vor avea loc și proiecții speciale în aer liber în două localități din apropierea Clujului, la Săvădisla și la Sâncraiu.

Filmele vor putea fi văzute în Cluj-Napoca, la cinema Victoria și la cafeneaua Insomnia, precum și în Satu Mare (pentru prima dată în acest an), Oradea, Sibiu, Zalău, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, iar în 13- 14 octombrie Zilele Filmului Maghiar vor avea loc la Arad.

În cadrul festivalului vor rula 12 lungmetraje, 6 documentare, 50 de scurtmetraje inclusiv filme de animație pentru adulți, precum și două filme adresate copiilor. Vor fi proiectate filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil, filme a căror majoritate nu intră în distribuţia cinematografică din România. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Cu foarte puține excepții, filmele sunt subtitratre în limba română sau în limba engleză.

O noutate importantă în acest an este constituită de proiecțiile care vor avea loc în aer liber în localități de lângă Cluj, la Săvădisla și la Sâncraiu. Dacă va fi foarte frig sau va ploua, proiecțiile se vor muta în săli. Evenimentele vor avea loc în parteneriat cu proiectul Cinemobilul. Tudor Baciu, inițiatorul acestui cinema mobil, călătorește prin țară cu o tehnică minimă necesară și cu filme bune, pentru a le oferi bucuria de a vedea un film împreună celor care trăiesc în localități unde nu a existat niciodată un cinematograf”, detaliază Buzogány Klára, organizator principal al Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt.

Între filmele remarcabile ale festivalului se numără Noaptea mea e ziua ta, de Dési András György și Móray Gábor, pe care clujenii îl vor putea viziona pentru prima dată. Protagonistul producției suferă de insomnii. În timpul zilei, el trăiește o viață obișnuită, iar noaptea se amestecă în tot felul de întâmplări dubioase și periculoase. Gândește-te la mine, de Kern András, este o altă producție care poate fi vizionată în premieră în Transilvania. Ea spune povestea unui medic care află că mai are foarte puțin de trăit, astfel că face tot posibilul ca, prin comportamentul său urât, să-i îndepărteze pe cei dragi pentru ca, apoi, pierderea să fie mai ușoară pentru ei. În scurt timp, însă, medicul află că de fapt are de trăit mai mult decât credea. Născută miercuri, regizat de Horváth Lili, o producție tenebroasă și dramatică despre o mamă care este încă ea însăși copil, este un alt film de neratat din cadrul festivalului.

În deschiderea Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, care va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Victoria, va rula filmul Szerelem, de Makk Károly, iar duminică, 9 octombrie, după Gala de închidere, de la ora 20:00 va putea fi vizionat filmul Nu vă dați jos pantofii, regizat de  Hajdu Szabolcs.

De asemenea, în cadrul festivalului clujenii vor putea revedea deja cunoscutele filme Fiul lui Saul (regia: Nemes László) și Mama și toți țăcăniții din familie (regia: Fekete Ibolya).

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția scurtmetrajelor maghiare din Transilvania, care se desfășoară pentru al doilea an consecutiv. Apropo de felul în care poate fi definit și circumscris un film maghiar din Transilvania, organizatorii s-au întâlnit și cu situații complexe. De exemplu, în competiție se află un film în limba maghiară, a cărui acțiune se petrece în Cluj, filmările au avut loc la Budapesta, iar regizoarea este o tânără româncă născută la Arad, care trăiește la Budapesta.

Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar, despre filmele din cadrul acestuia, despre competiție și despre evenimentele speciale găsiți la adresa www.zilelefilmuluimaghiar.ro

 

 Lasă un răspuns

Site creat de