Social & Cultura

Zilele Filmului Maghiar – Aproape 7.500 de participanți, 13 localități, 916 spectatori la un film

zilele filmului maghiar cluj 2016

7.444 de spectatori au participat la ediția din acest an a Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, care a avut loc între 5 și 9 octombrie în 11 orașe și 2 comune din Transilvania.

Cel mai vizionat film al festivalului aflat la ediția cu numărul 16 a fost Mama și toți țăcăniții din familie, în regia lui Fekete Ibolya, pe care l-au văzut 916 de persoane în 13 locuri de proiecție.

La Cluj, când am văzut cât de mulți oameni au venit la cinema Victoria pentru a vedea acest film – era evident că nu vor putea toți să intre în sală – am decis să facem o proiecție suplimentară, a doua zi”, a declarat Buzogány Klára, organizatorul principal al festivalului.

Un alt film cu mare succes la publicul clujean, dar nu numai, a fost Nu vă dați jos pantofii!, în regia lui Hajdu Szabolcs (foto de la întâlnirea cu publicul de după proiecție).

Proiecțiile din cadrul Filmtettfeszt au avut loc în 17 locuri din orașele Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Zalău, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc și din comunele clujene Săvădisla și Sâncraiu. Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj-Napoca: 3.631. Unul din locurile de proiecție ale festivalului a fost de tip drive-in cinema, la Odorheiu Secuiesc, unde au participat cinefili în 30 de mașini.

În 2015, numărul total al participanților la Zilele Filmului Maghiar a fost de 6.700.

Gala de închidere a festivalului a avut loc duminică, 9 octombrie, la cinematograful Victoria. În cadrul galei, premiul competiției Filmgalop a fost acordat scurtmetrajului Așa să șchiopătezi!, semnat de Szőcs Petra. Premiul de 1 milion de forinți a fost oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații din Ungaria. Premiul publicului în cadrul competiției Filmgalop a fost oferit scurtmetrajului Kendeffy, de Püsök Botond. La cea de-a doua ediție a competiției Filmgalop, adresată tinerilor cineaști transilvăneni, au participat 7 scurtmetraje și un film de animație.

De asemenea, duminică seara a fost acordat Premiul Mânzul Șarg lui Patrovits Tamás, regizor de filme de animație, profesor universitar, fondator de festivaluri. Trofeul a fost înmânat de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București. Premiul Mânzul Şarg pentru întreaga carieră este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.

În cadrul Zilelor Filmului Maghiar au putut fi văzute 12 lungmetraje, aproximativ 50 de scurtmetraje, 7 documentare, precum și filme de animație și filme pentru copii. Între evenimentele speciale ale festivalului s-au numărat 14 întâlniri ale cineaștilor cu publicul, un atelier de critică de film, două ateliere de animație, precum și un tur ghidat al Clujului, axat pe istoria cinematografiei în oraș.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele speciale ale festivalului a fost liberă. Cu foarte puține excepții, filmele au avut subtitrare în limba română, iar la întâlnirile cu publicul, spectatorii au beneficiat de traducere simultană în căști.

Numărul spectatorilor festivalului și, în general, statisticile legate de întregul eveniment se vor modifica după 15 octombrie, deoarece Zilele Filmului Maghiar mai au o etapă – ele se vor desfășura în 13 și 14 octombrie la Arad.Lasă un răspuns

Site creat de