Timp liber

Ziua Mondială a Urbanismului este marcată la Cluj-Napoca 

ZMU Cluj 1

Publicul larg, dar mai ales studenții sunt invitați să participe la evenimentul organizat de Ziua Mondială a Urbanismului. Evenimentul va avea loc miercuri, de la ora 14,  în Sala de Conferințe Ion Mușlea din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Acesta este un demers prin care se dorește aducerea în spațiul public și în interesul studenților, a unor aspecte relevante ale planificării spațiale în România, noi tendințe de dezvoltare teritorială, noi tehnologii și concepte care pun în aplicare politicile de dezvoltare în contextul unor disfuncționalități identificate în spațiile urbane și rurale și exemple de bune practici din planificarea urbană și regenerarea urbană, cât și rolul specialiștilor în planificarea spațială, în societate, transmite comunicatul de presă al RUR.

In fiecare an pe data de 8 noiembrie, Registrul Urbaniștilor din România în parteneriat cu Asociația Profesională a Urbaniștilor din România, intenționează să organizeze simultan în câteva orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu și Constanța), în cadrul mai multor facultăți, evenimente care să aducă în atenția specialiștilor, a administraților publice, a dezvoltatorilor dar și a opiniei publice, direcțiile de bază spre care se îndreaptă urbanismul și amenajarea teritoriului, legislația în domeniu și disfuncționalitățile care generează o dezvoltare teritorială și urbanistică de multe ori haotică.

Urbanism, gestiune teritorială, „Alba-Iulia de la vis la realitate”, „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic-Pădurea Hoia Cluj” și ”Rethinking Someș” sunt câteva subiecte de pe lista ce vor fi abordate la Cluj de catre Arh. Gheorghe Elkan– Reprezentantul teritorial al RUR- Biroul Teritorial Nord-Vest, Arh. Szabolcs Guttmann– Președintele Ordinului Arhitecților din România-Transilvania și Conf. univ. dr. arh. Vasile Mitrea– Senator în cadrul Uniunea Arhitecților din România.

Printre partenerii instituționali ai evenimentului se numără Asociația Profesională a Urbaniștilor din RomâniaOAR-T, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, UBB-Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, USAMV-Facultatea de Horticultură.

Desi efortul și preocuparea pentru amenajarea urbană au existat încă de la apariția orașelor, din antichitate, nu s-a constituit ca o politică publică aparte.

Ziua mondială de planificare a orașelor este aniversată încă din 1949 în peste 30 de țări, la inițiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul societății, al cetățenilor și specialiștilor în urbanism, ce caută soluții pentru organizarea orașelor fără afectarea mediului inconjurator.

Urbanismul reprezintă ansamblul regulilor care guvernează înființarea, dezvoltarea și amenajarea rațională a aglomerărilor urbane.


Articol realizat de Mihaela Handria



Lasă un răspuns

Site creat de