Studentie, Important

10 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti boboc la UMF Cluj

umf cluj

Ai intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca? Ești student în primul an și nu știi la ce să te aștepți?

Iată câteva dintre lucrurile pe care mi-aș dori să le fi știut ca și boboc la UMF Cluj:

  1. SE PUN ABSENȚE ÎN PRIMA ZI

Cu toate că este primul an și îți dorești să mergi la festivitatea de deschidere.. mai bine te gândești de două ori înainte, fiindcă, da: se pun absențe. La laborator, se cere prezența 100% așa că nu ai voie să lipsești nici în prima zi, asta dacă nu vrei să recuperezi laboratorul la final de semestru pe cheltuiala ta.

  1. ÎNCEARCĂ SĂ NU ÎNTÂRZII

Știu că este greu să ai laborator luni dimineața de la ora 8, însă fă tot posibilul să ajungi la timp. Unii profesori nu îți mai vor permite să intri. Dacă ai mai mult de 4 absențe pe semestru la una dintre materiile de curs, nu vei putea da examenul, așa că ai grijă.

  1. ESTE COADĂ LA CANTINĂ

Dacă săptamâna asta nu ai primit pachet de acasă și vrei să mergi la cantină, ai face bine să te grăbești. La cantina de pe Babeș, trebuie mai mereu sa îți petreci în jur de 30 de minute așteptând la coadă. Programul e de la 12-16, însă dacă ajungi în jur de ora 15 ar trebui să știi că nu prea mai ai de unde alege. Normal, că poți opta și pentru celelalte cantine, cea din Hașdeu, ce ține de UBB sau cea din Observator, ce ține de UTCN.

  1. ESTE COADĂ LA BIBLIOTECĂ

Da, așa cum ai citit și mai sus, la UMF se stă la coadă la bibliotecă. În sesiune, să nu fi surprins când vei merge la biblioteca din Hașdeu și vei constata cu stupoare că nu mai sunt locuri! Unul dintre locurile preferate de studenții de la UMF este biblioteca “Valeriu Bologa”, filiala Hașdeu. Însă în caz că rămâi pe dinafară, nu dispera poți oricând să te îndrepți înspre biblioteca de pe Babeș, sau în sălile de lectură din cămine.

  1. IMPLICĂ-TE ÎN ORGANIZAȚIILE STUDENȚEȘTI

Nu vei simți cu adevarat că ești student până nu te implici în una din organizații. Este o ocazie bună de a-ți face prieteni si de a te integra într-un grup. Ca să intri în organizație (OSM, OSF, OSS  printre cele mai cunoscute) trebuie să dai un interviu, însă nu te speria, nu prea sunt șanse să fii lăsat pe dinafară.

  1. BALUL BOBOCILOR

Este cel mai așteptat eveniment la început de facultate. Îți recomand să mergi cel puțin, dacă nu vrei să participi. De asemenea, este o întreagă săptămână adresată bobocilor în care ai ocazia să vezi cu adevărat cum stau lucrurile, din perspectiva colegilor mai mari și de a participa la fel și fel de activități.

  1. EȘTI BOBOC … PÂNĂ LA PRIMA SESIUNE

Adevărul este că ești boboc numai până treci de prima sesiune, după asta te poți considera student cu acte în regulă.

  1. NU DISPERA ÎN SESIUNE

Cel mai bine ar fi să înveți din timp. Dacă lași învățatul numai pe timpul sesiunii, s-ar putea să nu faci față stresului acumulat, așa că mai bine l-ai evita !

  1. CĂMINUL ÎNSEAMNĂ PRIETENI

Ai șansa să cunoști oameni noi cu orice ocazie, atât în cameră,  bucatarie, pe hol, in sala de lectura, la tot pasul esti inconjurat de oameni. Astfel dacă ai nevoie de un sfat, sau o încurajare, oricând poți vorbi cu un student din anii mai mari.

  1. RELAXEAZA-TE, VA FI BINE !

Facultatea pe care ți-ai ales-o nu este ușoară. Însă ai încredere în tine, cel mai important este să găsești echilibrul dintre învățat și distracție. Clujul este un oraș dinamic în care ai ocazia să faci ceea ce îți place. Implică-te, descoperă, trăiește!


Articol realizat de Mihalescu Diana

 



Site creat de