Numeroase lucruri neştiute despre Cluj-Napoca sunt ascunse în locuri pe lângă care trecem indiferenţi în fiecare zi. Un dram de curiozitate, însă, îi poate face atât pe clujeni, dar mai ales pe turişti să afle lucruri tăinuite de-a lungul secolelor.
Din acest motiv, cluju.ro a pregătit o listă cu 15 astfel de lucruri mai puţin cunoscute despre Cluj-Napoca:
- Care este cea mai veche așezare din Cluj?
În perioada neoliticului a fost formată prima și cea mai veche așezare umană din Cluj. Aceasta își află originile în Gura Baciului, în apropiere de Suceag și de dealul Hoia, situându-se în valea unui afluent al Nadășului.
- De unde începe istoria cartierului Mărăşti?
În perioada Evului Mediu, actualul cartier Mărăști era cunoscut drept „Orașul de Jos”. Acesta era situat lângă Someșul Mic. Lukacs Jozsef, istoric clujean, declară că în acest „Oraș de Jos” locuia o populație care purta denumirea de huștezeni, reprezentând populația agricultoare care servea orașul prin alimentarea acestuia cu mâncare.
- Unde se află cel mai vechi lift din Cluj?
Clujul ascunde un vestigiu care a învins timpul. Pe strada Horea, la numărul patru, în vechea clădire Urania, se află cel mai vechi lift din Cluj. Acesta a fost construit în anul 1910. Interesant la acest lift este faptul că și-a păstrat sistemul original care funcționează cu ajutorul unei chei magnetice, pe care o dețin doar locatarii imobilului. În interiorul liftului, s-a păstrat si elementul original: cabina din lemn.
- Au influențat regimurile politice denumirile străzilor din Cluj?
În secolul XX, în Cluj s-au resimțit schimbări masive ale numelor străzilor orașului, datorită fiecărui regim care a succedat la putere. Fiecare regim politic a vrut să își pună o amprentă puternică asupra orașului prin aceste modificări aduse numelor străzilor.
- Unde se află cea mai veche piatră funerară din Cluj-Napoca?
Cimitirul Central din Cluj-Napoca adăposteşte cea mai veche piatra funerară din oraş. Aceasta datează din anul 1599 şi se află în latura luterană a cimitirului. Pe respectiva piatră funerară a fost inscripţionat un mesaj în limba germană care se traduce astfel: “Azi mie, mâine ție.”
- De unde începe istoria cartierului Mănăștur?
Mănășturul începe să prindă contur ca și sat în secolele IX-X, fiind atestat documentar încă din anul 1063. În același loc se află și Biserica Calvaria, care a fost construită pentru a deservi drept mănăstire benedictină. Locuitorii Mănășturului erau în mare parte formați din țărani agricultori. Numele cartierului înseamnă „mănăstire” și provine din limba maghiară. Începând cu 1895, Mănășturul devine un cartier al Clujului, urmând a fi demolate casele.
- În ce an a început amenajarea Grădinii Botanice din Cluj?
Amenajarea Grădinii Botanice din Cluj datează din anul 1872, moment în care au fost începute primele demersuri. Muzeul Național Ardelean a primit de la contele Mikó o superbă grădină în care se afla o impresionantă colecție de arbori și arbuști.
- Ce nume a purtat Piața Unirii din Cluj-Napoca de-a lungul timpului?
Piața Unirii din Cluj-Napoca a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri. Până la jumătatea secolului XIX, a fost a doua piață din oraș, aceasta având denumirea de Piața Mare.
Sfârșitul secolului XIX aduce și el modificări, întrucât Piața Principală devine una ornamentală. Denumirea acestei piețe n-a rezistat pentru o perioadă foarte îndelungată, urmând formarea actualei Pieței a Muzeului, cunoscută clujenilor de odinioară drept Piața Mică din Cetatea Veche.
Începutul de secol XX vine cu un nou nume: Piața Regele Matia.
În consecința evenimentelor istorice din 1918, Piața Unirii este numele care-i este atribuit. Comuniștii au avut și ei un cuvânt de spus, astfel că în acea perioadă, numele a fost schimbat în Piața Libertății, iar astăzi a revenit la denumirea pe care o cunoaștem cu toții și-n prezent: Piața Unirii.
- De unde provine denumirea cartierului Mărăşti?
Unul dintre cele mai cunoscute cartiere ale Clujului, Mărăştiul, și-a primit numele după faimoasa bătălie de la Mărăști din anul 1917, care a avut loc în timpul Primului Război Mondial, pe teritoriul României.
- Care este legenda lui Donath?
În încercarea de a ataca Clujul, turcii au realizat că ar fi un asediu inutil, de lungă durată și costisitor. Astfel, au luat decizia de a devia cursul Someșului, iar astfel a apărut strada “Tăietura Turcului” care există și-n prezent.
În momentul în care Donath, un cioban care se afla cu turmele la păscut în zona Pădurii Hoia a observat venirea turcilor, acesta a încercat să alerteze clujenii, dar a murit din cauza efortului, fapt care l-a transformat într-un erou local. Astfel, strada din cartierul Grigorescu a fost numită în cinstea acestuia, onorându-i gestul.
- Cum a luat „naştere” Parcul Central din Cluj?
În anul 1827, Asociația de Binefacere a Femeilor a folosit un teren neamenajat pentru a crea un loc special în care oamenii să se poată relaxa. Au închiriat spațiul, iar proiectul a început să prindă contur, astfel luând naștere Parcul Central din Cluj-Napoca.
În data de 1 mai 1838, a fost înființată Comisia Orășenească pentru Parc. Membrii acestei noi asociații au preluat activitatea celei vechi, înlocuind Asociația de Binefacere a Femeilor în acest demers. Parcul, care se numea la vremea respectivă Népkert (Grădina Populară), a fost dat în folosință publicului clujean în anul 1830.
În zilele noastre, parcul este cunoscut sub numele de Parcul Central “Simion Bărnuțiu”.
- Care era structura Clujului în perioada Medievală?
În timpului Mediu, Clujul nu avea o populație la fel de numeroasă precum cea de astăzi, orașul “lăudându-se” doar cu 4000-6000 de cetățeni. Acest aspect transforma astfel Clujul în a treia cetate din Transilvania după Brașov și Sibiu.
Secolul XVI aduce schimbări importante, iar orașul de pe malului Someșului ajunge la populație care depășea 10.000 de locuitori. Românii locuiau în satele din jurul Clujui, iar numărul sașilor și al ungurilor era aproximativ egal.
- Unde a luat Mihai Viteazu ultima sa cină?
Înainte de a fi asasinat, Mihai Viteazu a servit ultima cină în Cluj.
- Unde este localizat Dealul Melcilor şi ce era acolo de fapt?
În nordul comunei Florești este localizat dâmbul care a primit numele “Dealul Melcilor”. Acum milioane de ani, Clujul se afla sub apele mării, iar în zona respectivă exista o lagună cu apă caldă, în care se găseau mai multe specii de viețuitoare marine. Până în zilele noastre, aici s-au conservat intacte fosilele acestor specii.
- Câţi primari credeţi că avut oraşul Cluj-Napoca până în prezent?
Clujul a avut până în prezent 41 de primari.
sursa foto articol: pinterest.com
Interesante detalii pe care nu le cunoșteam total. Poza de la tăietura Turcului este de fapt varianta din Grigorescu spre Florești
Just
Sa stii ca de fapt e prelungirea strazii Donath, insa daca tot e, poza atribuita Calvariei e Teatrul
Informații interesante. Mulțumesc. Mihai Viteazul era defapt Mihai Pătrașcu..
Era virgulă de fapt virgulă!
Cui a servit cina, Mihai Viteazul?
„În încercarea de a ataca Clujul, turcii au realizat că ar fi un asediu inutil, de lungă durată și costisitor. Astfel, au luat decizia de a devia cursul Someșului” – Devierea Somesului implica exact un asediu inutil, de lungă durată și costisitor. Au asteptat sa ramana clujenii fara apa sau care a fost ideea?