În noaptea dintre sâmbătă și duminică, România va adopta ora de iarnă.
România se aliniază la ora oficială „de iarnă”, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, când ora 4:00 va deveni ora 3:00, făcând ziua de 29 octombrie cea mai lungă din acest an.
România revine la ora de iarnă
Astfel, România se întoarce de la ora de vară, care este în vigoare din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român, cu un avans de două ore față de Timpul Universal Coordonat (UTC).
CFR Călători a comunicat că schimbarea la ora Europei de Est nu va afecta programul trenurilor existent.
„Peste noapte, pe 28/29 octombrie 2023, când ora 4 AM se transformă în ora 3 AM, toate trenurile de pasageri care au timpul de plecare din stațiile de formare după ora 4 AM vor pleca conform orarului de tren existent, respectând ora Europei de Est. Trenurile de pasageri în circulație după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile stabilite pe traseu, unde vor rămâne până la ora de plecare conform orarului existent după noua oră a Europei de Est, iar trenurile care au o distanță scurtă până la stația finală își vor continua drumul până la destinație. Deoarece trecerea la ora Europei de Est se face și în țările vecine în aceeași zi de 29 octombrie 2023, trenurile vor circula între stațiile de frontieră conform orarului de tren existent”, a declarat sursa menționată.
România se situează în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român este aplicat din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România revine la ora de vară, cu o diferență de trei ore față de UTC.
În martie 2019, Parlamentul European a hotărât renunțarea la schimbarea orei, o măsură care urma să fie implementată începând cu 2021, însă decizia trebuie confirmată și de Parlamentele naționale.
Țările europene au adoptat reglementările legate de ora de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.
Din 1980, Uniunea Europeană a introdus progresiv legi pentru a elimina schemele naționale divergente privind schimbările de oră. Totuși, în 2018, scopul acestei schimbări a devenit mult mai puțin relevant, având în vedere studiile care indică economii de energie minore și plângerile crescânde ale cetățenilor privind efectele negative asupra sănătății.
În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Germanii au fost primii care au adoptat ora de vară, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie), urmați de britanici în același an (între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au urmat exemplul includ Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918, ora de vară a fost implementată și în Statele Unite ale Americii, fiind utilizată doar până în 1919.
Image by Freepik