Social & Cultura

5 intrebari pe care ai vrut sa i le adresezi mereu unui avocat de partaj

avocat partaj

Un divort nu inseamna doar despartirea a doua persoane, ci implica, totodata, impartirea a tot ceea ce pana atunci le-a apartinut in comun. Aceasta operatiune este una complexa, care – in functie de bunurile sotilor si de modul in care se inteleg – poate sa necesite proceduri multiple.

Tocmai de aceea, un avocat specializat in Dreptul familiei, de la Cabinetul Duhnea Dana Elena din Iasi, a acceptat sa raspunda unora dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la aceasta situatie.

Intrebare: Ce este partajul?

Raspuns avocat partaj: Este vorba despre acea operatiune juridica prin care se pune capat proprietatii comune a celor doi soti. Este vorba atat despre proprietatea comuna pe cote-parti, cat si despre proprietatea comuna in devalmasie, aceasta din urma reprezentand situatia bunurilor comune ale sotilor.

Intrebare: Ce bunuri sunt impartite in cadrul unui partaj?

Raspuns avocat partaj: Exista mai multe categorii de bunuri si de proprietati care, in conformitate cu legea, se impart intre cei doi parteneri. In primul rand, este vorba despre bunurile imobile si mobile dobandite in timpul casatoriei de catre oricare dintre cei doi soti.

De asemenea, vor fi impartite orice sume de bani aflate in conturile curente ale sotilor, precum si orice sume de bani imprumutate de acestia impreuna sau doar de catre unul dintre ei unei terte persoane, daca aceste sume nu au fost restituite integral pana la momentul partajului.

O alta categorie este reprezentata de veniturile obtinute din chirii, arenzi sau diferite alte surse, realizate de catre soti prin folosirea bunurilor comune, precum si de catre terte persoane, prin folosirea bunurilor sotilor.

Intrebare: Cum sunt impartite, concret, aceste bunuri?

Raspuns avocat partaj: De la caz la caz, exista trei mari posibilitati. Prima dintre ele se refera la partajarea in natura, proportional cu cota parte care ii revine fiecarui proprietar.

Se poate, de asemenea, ca intregul bun sa fie atribuit in proprietatea exclusiva a unui singur fost coproprietar, in schimbul unei sulte compensatorii.

In fine, exista si varianta vanzarii bunului, urmata de catre impartirea intre cei doi soti a pretului astfel obtinut. Vanzarea se poate realiza fie de comun acord, fie printr-o licitatie publica.

Intrebare: Care este procedura prin care se poate realiza un partaj?

Raspuns avocat partaj: In situatia in care coproprietarii se inteleg intre ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului, atunci acesta este realizat pe cale conventionala, fie la un notar public, fie in cadrul procesului de divort, prin incheierea unei tranzactii.

Daca, dimpotriva, partile nu se inteleg cu privire la modalitatea de impartire a bunului comun, atunci partajul se realizeaza prin hotarare judecatoreasca, in instanta de judecata.

Ce servicii juridice sunt oferite intr-o astfel de situatie?

Raspuns avocat partaj: Totul incepe cu o negociere in vederea stabilirii partajului prin acord, deoarece aceasta varianta este mai simpla si implica un consum redus de timp si de energie.

In functie de rezultatul acestor negocieri, sunt urmate procedurile necesare, fie pe cale conventionala, fie in instanta. Permanent, avocatul ofera consultanta, asistenta si reprezentare juridica si se ocupa de probleme precum redactarea actiunii de intampinare a cererii reconventionale sau redactarea de tranzactii.

Astfel, datorita sprijinului de specialitate, clientul poate fi sigur ca nu va fi prejudiciat in niciun fel, ci ca va primi exact ceea ce merita, in conformitate cu legea statului roman.

5 intrebari pe care ai vrut sa i le adresezi mereu unui avocat de partaj
avocat partaj


Site creat de