De Vazut, Din Oras, Important

7 locuri de belvedere din Cluj-Napoca (Galerie FOTO)

uliului cluj 2

Turist, student sau simplu locuitor al Clujului, cu toții am simțit măcar o dată nevoia de a ne distanța puțin de geometria urbană și de rigiditatea clădirilor moderne, și să privim din depărtare tot ceea ce ne înconjoară, să lărgim puțim perpectiva și să descoperim oaze de liniște pentru a ne reîncărca bateriile. Cum putem face asta fără să ne îndepărtăm prea mult de oraș?

Iată 7 locuri în Cluj de unde poți admira o panoramă superbă, nu degeaba, ci pe gratis.

  • Cetățuia

Poate cel mai celebru punct de unde poți avea o priveliște asupra orașului, Dealul Cetățuii reprezintă, atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii Clujului, o alternativă excelentă de relaxare și explorare a împrejurimilor.

Aflată în cartierul Gruia, Cetățuia este ușor accesibilă, însă cel mai simplu drum este prin Parcul Central; odată ajuns aici, ești la un pod peste Someș distanță de cele 237 de trepte, care duc spre vârful dealului. Cetățuia a fost, inițial, o fortificație, cu ziduri în formă de stea, contruită în perioada Habsburgică, cu scopul protecției orașului după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă.

Odată cu timpul, din vechea fortăreață a rămas foarte puțin, întreg ansamblul fiind afectat de alunecările de teren din zonă. Crucea imensă din fier, care se poate vedea și astăzi, a fost contruită în anul 1995, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Puteți admira panorama oferită de acest loc și noaptea, Cetățuia având accesul liber întodeauna.

 

Nu ne îndepărtăm prea mult de centru, iar, în căutarea locațiilor care oferă priveliște asupra Clujului, găsim Biserica Sfântul Mihai, aflată în Piața Unirii. Având al doilea cel mai înalt turn al unei bisericii din România, cu o înălțime de 80 de metri, panorama care se poate vedea de sus este pe măsura așteptărilor.

Turnul oferă o vedere de 360 de grade asupra orașului, însă este rareori permis accesul vizitatorilor, spre exemplu, în această vară va fi deschis doar între 13 și 20 august, cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare.

Catedrala romano-catolică Sf. Mihai a fost construită între anii 1316-1390, reprezentând un edificiu de arhitectutră gotică din Transilvania. Începând din anul 2010, biserica este înscrisă în lista monumentelor istorice ale Clujului. De asemenea, reprezintă un principal obiectiv turistic, accesul în interiorul ei fiind gratuit.

turnul bisericii

 

  • Cimitirul din Mănăștur

Dacă ar fi să rămânem tot în zona aceasta oarecum religioasă, dar departe de gălăgia și agitația din centrul orașului, putem spune, fără urmă de îndoială, că acest loc este unul mort. Puțin cunoscut nou-veniților în Cluj și, poate, chiar locuitorilor, Cimitirul din Mănăștur, dincolo de monumentele funerare, oferă o incredibilă panoramă spre cartierul al cărui nume îl poartă și nu numai.

Frumusețea clădirilor moderne nu este deloc umbrită de sobrietatea mormintelor din apropiere, ci din potrivă, am putea spune că oferă un contrast interesant. Cimitirul este unul dinre cele mai mari din Cluj – Napoca. Poți ajunge destul de ușor pe jos, într-o plimbare de aproximativ 30 de minute din centru, cu ajutorul celui mai bun tovarăș de drum, Google Maps. Poate, totuși, îți trebuie puțin curaj sau nebunie să mergi într-un cimitir doar pentru a admira priveliștea, dar merită încercat.

 

Pentru a scăpa de zgomotul și aglomerația din oraș nu trebuie să ne aventurăm chiar în cimitir. O altă variantă de relaxare și un loc de unde putem admira ceva-ceva din marele oraș este Turnul cu apă din Grădina Botanică.

Dincolo de vegetația luxuriantă, se observă unele dintre cele mai înalte clădiri din Cluj și chiar turnul Bisericii Sfântul Mihai, amintit mai devreme. Grădina Botanică Alexandru Borza se află pe strada Republicii, în cartierul Zorilor. Întinzându-se pe 14 hectare, zici se cultivă 10 mii de specii diferite de plante de pe diferite continete.

A fost înființată în anul 1920, fiind cea mai mare grădină botanică din România. Intrarea este liberă studențiilor Uniersității Babeș Bolyai, cu legitimația de student, iar pentru adulți se percepe intrare pe bază de bilet. Programul de vizite este între orele 8 dimineața – 8 seara.

 

  • Varianta Zorilor-Mănăștur

Ieșind puțin din Cluj, pe strada Frunzișului, ajungem la ceea ce se cheamă Varianta Zorilor. Locația ne oferă o panoramă jumătate pitorească, incluzând căsuțe viu colorate de la marginea orașului, jumătate metropolitană, cu o deosebită vedere spre blocurile ridicate în cartierul Mănăștur.

Acest loc nu este prea cunoscut, însă priveliștea merită traseul parcurs, care, veni vorba nu e deloc dificil; pe jos durează circa 40 de minute din centrul orașului, având oportunitatea de a face o plimbare de-a lungul șoselei. Cu mașina, în funcție de trafic, se ajunge în aproximativ 15 minute. Cu toate acestea, liniștea nu e tocmai la ea acasă, acesta fiind unul dintre drumurile principale pe unde se intră în oraș, deci este mai mereu circulat.

 

  • Dealul Feleacului

Nicolae Iorga spunea: „Când zbori, nu te mai vezi, dar vezi totul.” Jumătate din afirmația marelui istoric se potrivește mănușă acestui loc. Dealul Feleacului se află la 7 kilometri de Cluj – Napoca și la o altitudine de 711 m.

Fiind atât de departe și de sus față de reședința de județ, de aici se poate vedea o panoramă incredibilă asupra întregului oraș. Înconjurat de mediul rural al satului Feleac și de liniștea care domnește în zonă, într-adevăr locul îți oferă  senzația de zbor, mai ales la vederea peisajului. Satul a fost atestat în anul 1366, iar până în momentul de față are puțin peste 1800 de locuitori. Se poate ajunge foarte simplu cu mașina traversând cartierele Zorilor și Bună ziua, într-o călătorile de maxim 20 de minute. În funcție de vreme, se pot surprinde fotografii minunate.

 

  • Strada Uliului

Am lăsat ce e mai bun la final… Mulți oameni au rămas impresionați după ce au vizitat Cetățuia, însă Strada Uliului își merită pe deplin numele.

Aflată în cartierul Grigorescu, strada urcă pănâ la marginea pădurii Hoia Baciu, celebră pentru așa-zisele fenomene paranormale; acolo, unde se termină asfaltul, te poți opri să savurezi aerul proaspăt, adierea vântului și, mai presus de toate, vederea spre cartierele Grigorescu, Mănăștur și chiar spre comuna Florești. Urmând strada Donath, și apoi începând să mergi pe un drum serpuit, ajungi în punctul de unde poți vedea perfect penorama Clujului.

Ghidat de acest mesaj scris pe balustrada Turnului de apă, pot spune că, dacă te gândești să vizitezi vreodată în aceste locuri, lasă toate grijile acasă, sau mai bine, uită-le pe drum, iar în momentul când ajungi acolo, bucură-te de ceea ce ai să vezi!


Articol realizat de Bogdan Podar

poza cu mesaj de la final



1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de