De Vazut

A doua rechemare în mai puțin de două luni pentru Tesla: Sunt vizate 53.822 de autovehicule din SUA

A doua rechemare în mai puțin de două luni pentru Tesla: Sunt vizate 53.822 de autovehicule din SUA

Tesla Motors va trebui să recheme 53.822 de vehicule din SUA după ce Administrația Americană pentru Siguranța Traficului (NHTSA) a contestat o funcție implementată în softul autoturismelor cu conducere autonomă completă (Full Self Driving – FSD).

Este vorba despre funcția „Rolling Stops”, care prezintă un risc de siguranță, chiar dacă aceasta a fost „îmbunătățită” în luna octombrie a anului 2021. Prin intermediul acestei facilități, pilotul automat al autovehiculelor care se deplasează cu o viteză de cel mult 9 kilometri pe oră și care nu au în jur pietoni, bicicliști sau alte mașini în mișcare, nu vor opri complet la întâlnirea indicatorului rutier „Oprire”.

Deși nu au fost reclamate incidente legate de această setare, din raportul publicat de agenția Departamentului de Transport al SUA care se ocupă de siguranța rutieră, reiese că Tesla trebuie să renunțe la această funcție care vizează fluidizarea traficului și eficientizarea consumului de energie și să se asigure că autovehiculele se vor opri complet în dreptul indicatoarelor rutiere pe care este afișat simbolul „Stop”.

Pentru a soluționa această problemă, Tesla a anunțat că va trimite o actualizare de firmware de la distanță (Over the Air – OTA) în această lună, care va dezactiva funcția Rolling Stop, ceea ce înseamnă că proprietarii autovehiculelor nu vor trebui să se deplaseze în service.

Fiind o companie cu adevărat avangardistă, care și-a propus să revoluționeze complet experiența șofatului, Tesla s-a pus într-o poziție în care era destul de probabil să se confrunte cu astfel de situații.

În luna decembrie a anului trecut, NHTSA le-a solicitat celor de la Tesla să oprească posibilitatea ca jocurile din consola principală să ruleze în timp ce autovehiculul este în mișcare. Nu mai puțin de 580.000 de vehicule au fost vizate. Specialiștii spun că șoferii nu trebuie să se mai gândească la o astfel de facilitate înainte ca autovehiculele electrice cu conducere autonomă să devină un standard.

Cu toate acestea, nimeni nu se opune ca pasagerii din spate – având propriile ecrane sau dispozitive inteligente – să poată practica jocuri arcade precum NeoGeo sau să vadă cum se derulează fructele pe ecran la sloturi video în timpul unei călătorii.

Tot în decembrie 2021, Tesla a rechemat peste 475.000 de vehicule electrice, fabricate între anii 2017 și 2020, pentru a rezolva două probleme. La Model 3 a fost vorba despre prevenirea deteriorării cablurilor pentru camera retrovizoare, care se uzau în momentul folosirii ușii portbagajului spate, iar la Model S, a fost descoperită o problemă legată de blocarea capotei din față.

În februarie 2021, Tesla Motors a fost de acord să recheme 135.000 de autoturisme și să înlocuiască procesoarele ecranelor tactile, după ce NHTSA a depistat o problemă a acestora, care ar fi putut cauza pierderea afișajului camerei de marșarier și a altor funcții.

service tesla
A doua rechemare în mai puțin de două luni pentru Tesla: Sunt vizate 53.822 de autovehicule din SUA 4

Dacă în trecut, rechemările majore au afectat temporar prețul acțiunilor Tesla (NASDAQ: TSLA), de această dată, compania condusă de Elon Musk – care s-a alătura proiectului în anul 2004, la un an după lansare – nu pare să fi fost influențată în mod substanțial de ultima decizie de rechemare.

Acțiunile gigantului auto american, al cărui nume a fost ales ca un tribut pentru celebrul inventator sârb, Nikola Tesla, s-au bucurat de creșteri substanțiale cel de-al patrulea trimestru al anului 2021 și au avut mici fluctuații în prima lună a acestui an, după ce Elon Musk a lăsat să înțeleagă că mult-așteptatul „Cybertruck” nu va mai fi lansat în 2022. Anumite voci din mass-media susțin că această decizie a fost luată din cauza deficitul global de semiconductori.

Cu toate acestea, compania americană a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că estimează o creștere cu peste 50% a livrării de vehicule în 2022, dorind să diminueze speculațiile cu privire la perturbările existente în lanțurile de aprovizionare. În prezent, Tesla este producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră din lume, iar Moody’s Investors se așteaptă ca firma condusă de Elon Musk să livreze aproximativ 1,4 milioane de vehicule electrice în acest an.



Lasă un răspuns

Site creat de