Din Oras, Important

Premieră în România: Clujul a început construcția primului Spital de Urgență pentru Copii de după Revoluție

Spital de Urgență pentru Copii

Premieră în România: Clujul a început construcția primului Spital de Urgență pentru Copii de după Revoluție

Zi istorică pentru sistemul medical clujean și național: au demarat oficial lucrările de construcție la viitorul Spital Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj, o unitate medicală modernă, construită de la zero, în sistem monobloc.

Proiectul, cu o valoare totală a contractului de execuție de 970.011.238,95 lei (fără TVA), va fi realizat de consorțiul format din BOG’ART – CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE İNŞAAT A.Ș. – UTI Construction and Facility Management – Dacorum Grup – D.Z. Medicale – Terratest Geotehnic, având ca lider BOG’ART S.R.L.

Viitorul spital va fi amplasat în cartierul Borhanci și va deveni primul spital pediatric integrat construit de la zero, de o autoritate publică, după Revoluție.

Cu un impact național, unitatea va deservi aproximativ 50.000 de copii anual, oferind servicii medicale complexe, de înaltă calitate, în conformitate cu cele mai exigente standarde europene.

Detalii tehnice și funcționale Spital de Urgență pentru Copii

Spitalul va fi organizat într-o structură modernă, cu regim de înălțime S+P+5E+Etaj Tehnic și va include:

  • 506 paturi pentru spitalizare continuă
  • 51 de paturi pentru spitalizare de zi
  • 30 de paturi ATI
  • 8 săli de operație
  • 18 secții, inclusiv îngrijiri paliative, compartiment arși, chirurgie pediatrică, ATI, neonatologie, hematologie-oncologie, etc.

Distribuția funcțională pe niveluri la Spital de Urgență pentru Copii:

  • Subsol (-1): parcare cu 621 locuri pentru automobile și 376 pentru biciclete, adăpost ALA, radioterapie, spații tehnice.
  • Parter: UPU, imagistică, ambulatoriu integrat, bloc alimentar, anatomie patologică, educație și cercetare, recuperare pediatrică.
  • Etaj 1: bloc operator, ATI, îngrijiri paliative, compartiment arși, spitalizare de zi, neonatologie.
  • Etaj 2: sterilizare, spații tehnice, grădină suspendată și cafenea.
  • Etaj 3: chirurgie pediatrică, ORL, hematologie-oncologie.
  • Etaj 4: genetică medicală, pneumologie, boli infecțioase, neurologie pediatrică.
  • Etaj 5: cardiologie, pediatrie (1-4).
  • Etaj tehnic: spații tehnice și heliport.

Durata estimată pentru finalizarea construcției este de 48 de luni, iar la final, Clujul va avea un centru de excelență clinică și științifică, ce va deveni un reper pentru infrastructura medicală din România și Europa de Est.

Conferința de presă care a marcat debutul lucrărilor laprimul Spital de Urgență pentru Copii de după Revoluție a fost susținută de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. La eveniment au mai participat vicepreședinții Consiliului Județean, Radu Rațiu și Vakar Istvan, precum și reprezentanții firmelor de construcții implicate.

„Momentul de astăzi reprezintă o confirmare a faptului că dacă dorești ceva în lumea noastră, trebuie să lupți permanent pentru a reuși. Să fii consecvent, stăruitor, să nu îți pierzi nicio clipă încrederea. Au fost ani mulți de muncă, de luptă, de speranțe, pentru a se ajunge aici.

Spitalul Pediatric Monobloc nu este doar un proiect al Clujului. Reprezintă un moment de cotitură pentru sistemul medical clujean, dar și național. Este un spital modern pentru sănătatea copiilor Clujului! Un spital care confirmă încă odată ceea ce tot spunem cu mândrie, La Cluj se poate! Vorbim despre un spital unic în România și unul dintre cele mai importante din această parte a Europei.” – Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj




Lasă un răspuns

Site creat de