Social & Cultura

TOP 5 cele mai recomandate controale medicale pentru copii

TOP 5 cele mai recomandate controale medicale pentru copii

Atunci când ai un copil, vei dori ca acesta să aibă parte doar de cele mai bune lucruri, inclusiv atunci când vine vorba de sănătatea acestuia. Având în vedere faptul că cel mic e posibil să nu reușească să îți spună mereu atunci când ceva nu este în regulă sau îl deranjează un lucru, e necesar să mergi anual la un set de analize și controale medicale, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă sau vei descoperi orice afecțiune încă de la început. 

Iată cele mai recomandate controale pentru cei mici: 

1. Control oftalmologic

Medicul oftalmolog ar trebui să se regăsească în lista ta încă din primele luni de viață ale copilului, astfel încât acesta să se dezvolte fără probleme de vedere. Mai mult, trebuie să fii atent la eventualele semnale pe care ți le-ar putea da: stă foarte aproape de televizor sau de tabletă atunci când are acces la acestea, îți spune că îl doare capul frecvent sau dă semne că nu are vedea bine atunci când desenează sau se uită în cărticelele. 

2. Exudat din gât/nas

Odată cu intrarea în colectivitate a copiilor, aceștia sunt mai predispuși în a lua anumite bacterii sau viruși, motiv se recomandă că aceștia să fie supuși unui exudat faringian sau nazal. Aceste tipuri de controale te vor ajuta să descoperi, în lipsa simptomelor, dacă ceva nu este în regulă sau dacă sunt necesare mai multe investigații. 

3. Control stomatologic

Încă de mici copii trebuie să fie conștienți de faptul că este necesar să acorde o atenție deosebită îngrijirii dinților și să își dezvolte o relație constructivă cu medicul dentist. Astfel, mai ales, după apariția dinților permanenți, e de preferat ca anual să mergeți împreună la control, dacă îți dorești ca cel mic să aibă o dantură perfectă, mai ales în cazul în care dinții nu sunt drepți. Medicul poate recomanda utilizarea unor aparate dentare de la Centru de Implantologie Transilvania, care în timp vor acționa și îi vor oferi copilului tău zâmbetul perfect. 

4. Analize de sânge 

Analizele de sânge și în special, hemograma, poate detecta infecțiile din corp, și evident îți poate oferi o evaluare generală a modului în care se simte cel mic. Procesul de recoltare poate fi puțin mai dificil și dureros pentru cei mici, însă dacă îi vei explica ce se va întâmpla și motivul pentru care se va lua sânge, lucrurile pot fi mult mai calme și fără a-i provoca traume. 

5. Control ORL

În ultimul rând va trebui să acorzi o atenție deosebită domeniului ORL, unde evident vei vedea dacă cel mic are probleme cu auzul sau cu căile respiratorii. Controalele generale sau de rutină nu sunt dificile, însă depinde și de sensibilitatea copilului tău. 

În general, atât celui mic, cât și ție, va trebui să vă asigurați anual că mergeți la un control general de rutină, deoarece e mai bine să previi decât să tratezi. 

Sursa foto: pexels.comSite creat de