Studentie

Academia de Vară ,,Imperiu și diversitate” – Tübingen 2016

tubingen

Universitatea ,,Eberhard Karls” din Tübingen (Germania), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea ,,Eötvös Loránd” din Budapesta (Ungaria) oraganizează, pe parcursul a trei ani, în perioada 2016-2018, trei Academii de Vară cu tema ,,Regiunea Danubiană și Europa. Diversitatea ca Provocare – Diversitatea ca Potențial. Practici, Modele, Comparații”.

Academia de Vară reprezintă rezultatul a mai multor ani de cooperare între cele trei universități, în special în domeniul istoriei, antropologiei culturale și a studiilor germane. Aceasta are ca domenii de interes secolul al XIX-lea, perioada interbelică și cel de-al doilea Război Mondial, Războiul Rece, precum și procesul de extindere al Uniunii Europene.

Accentul principal al celor trei Academii de Vară este direcționat spre experiențele particulare ale regiunii Dunărene, cu diversitatea privită dintr-o perspectivă istorică înțeleasă nu ca o problemă, ci ca un avantaj al regiunilor. Academia de Vară se bazează pe studiile unor autori renumiți, prezentări ale unor proiecte de cercetare curente și studiul în grupuri mici de lucru, având ca obiect literatura esențială din domeniile de interes.

Academia de Vară Tübingen 2016 ,,Imperiu și Diversitate: Monarhia Habsburgică în secolul al XIX-lea” va acoperi următoarele subiecte: ,,Imperiul” ca paradigmă în istoriografia recentă, termeni, teorii și instrumente analitice pentru cercetarea diversității, introducere și întrebări speciale cu privire la diversitatea în stat, drept și administrație publică, majorități și minorități în cultura urbană, impactul mobilității în creștere și migrație, interpretarea identității în cadrul curentelor nationaliste și mișcările politice.

Deschiderea oficială a avut loc loc vineri, 9 septembrie 2016, la Tübingen, în Aula Veche a Universității ,,Eberhard Karls”.

La eveniment participă: Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și Prof. Univ. Dr. Rudolf Graf, prorectorul liniei de studii în limba germană, dar și Conf. Dr. Pal Iudit, Conf. Dr. Christian Schuster, Conf. Dr. Ioan Marius Bucur în calitate de keynote speaker sau moderatori precum și 5 cercetători doctoranzi și postoctoranzi care susțin referate.

Anul viitor, Academia de Vară va avea loc la Universitatea ,,Eötvös Loránd” din Budapesta, iar în 2018 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.Lasă un răspuns

Site creat de