Social & Cultura

Ana și Gheorghe Rubanei, meșteri populari din Bucovina, dezvăluie la Cluj secretele incondeierii ouălor (FOTO)

unde gasesc oua incondeiate

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, familia Rubanei a venit direct din Bucovina să ne prezinte nouă, clujenilor, arta de a încondeia ouă. Ana și Gheorghe Rubanei, meșteri populari din Bucovina ne dezvăluie secretele incondeierii ouălor printr-o expoziție cu vânzare și ne ajută să redescoperim tradiții pe care, din nefericire, le-am uitat ori nu le mai acordăm atenția cuvenită.

Întreaga procedură nu este deloc simplă iar domnul Rubanei ne-a mărturisit că a învățat această artă atât de migăloasă, artă ce necesită nu doar răbdare, îndemânare și o vedere bună ci și un simt artistic diferit, de la bunicii și părinții săi. Tradiția se transmite din generație în generație iar ouăle lor au fost prezentate în foarte multe expoziții din întreaga țară. Tot acesta ne-a mai mărturisit că încondeiază ouă de când era mic iar echipa Cluju.ro l-a surprins în timp ce picta coaja subțire a unui ou cu ceară. Pentru că această îndeletnicire presupune o atenție deosebită, pentru început, domnul Gheorghe Rubanei nici nu ne-a observat prezența.

29993960 1804096056279231 1883992781 o

Încondeiatul ouălor este una dintre cele mai respectate tradiții în Bucovina iar tot procesul începe prin alegerea ouălor de diferite mărimi, ouă cu coaja albă. Acestea se spală foate bine după care se găuresc cu atenție. Cu ajutorul unui ac, se amestecă conținutul foarte bine iar mai apoi, din partea opusă se suflă aer cu ajutorul unei siringi pentru a elimina conținutul prin gaura făcută inițial.

29994010 1804096139612556 1972246392 o

Ceara de albine este amestecată cu praf de cărbune sau alți pigmenți iar pictatul începe prin folosirea culorilor deschise iar treptat se trece la cele mai închise. Toate acestea cu o deosebită atenție, pentru a nu amesteca culorile.

Familia Rubanei va mai rămâne încă câteva zile în Cluj, după care se întorc în Bucovina unde se vor bucura de sărbători alături de familie. Standul domnului Rubanei se află în următoarele două zile în galeria comercială a magazinului Cora iar pe soția sa o vom găsi astăzi în piața Avram Iancu iar mâine, între orele 15:00 – 18:00, în cadrul târgului de Paște din Iulius Mall.

În multe zone ale țării, ouăle de paște simbolizează mormântul lui Iisus, făcând trimitere la coaja acestora ce ascunde viața din interior. Credincioșii rostesc atunci când ciocnesc ouăle cea mai importantă afirmație a religiei creștine și anume „Hristos a Înviat!”.

30070363 1804802026208634 330521711 o

Tradiția poporului român spune că ouăle se înroșesc în Joia sau în Sâmbăta Mare, în niciun caz în Vinerea Mare, deoarece atunci nu se muncește, se ține doar post negru.

Spor la vopsit și Sărbători Fericite, pline de lumină!



Lasă un răspuns

Site creat de