Social & Cultura, Din Oras, Important

ANIVERSARE – Clujul sărbătoreşte astăzi 700 de ani de când a fost ridicat la rangul de oraș

1 Mai

Zilele Culturale Maghiare marchează, la a șaptea ediție, 700 de ani de când Clujul a fost ridicat la rangul de oraș liber regal printr-o serie de evenimente aniversare care au început luni, cu Gala de deschidere a festivalului și vor continua vineri, 19 august. 

Vineri, 19 august, de la ora 14:00, va avea loc vernisajul expoziției despre istoria oraşului, organizată cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Tot vineri, de la ora 18:00, va avea loc o paradă aniversară pe traseul Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu – Centru, urmată de sărbătoarea din piața centrală a orașului, cu reprezentații de lupte și dansuri, discursuri festive și 700 de sticle de șampanie.

De la ora 21:00, Opera Maghiară de Stat va oferi o reprezentație de gală a spectacolului lui Erkel Ferenc, Hunyadi László, pe scena mare din Piața Unirii.

Punctul culminant al serii va fi proiecția de video mapping spectaculoasă pe latura sudică a Bisericii Sfântul Mihail, în regia artistului de renume internaţional Bordos László Zsolt (Bordos ArtWorks), care se va desfășura de la ora 22:10. Pentru proiecție vor fi folosite 12 proiectoare de mare putere aduse din Germania și Ungaria, care ajung chiar și la 30.000 de lumeni. Mai multe detalii despre eveniment gasiti aici.

De asemenea, atașez un document în care puteți găsi programul complet al evenimentelor din cadrul Zilelor Culturale Maghiare prilejuite de aniversarea a 700 de ani de când Clujul a fost ridicat la rangul de oraș.


photo credit: Filmari Aeriene CJ

Mai multe despre istoria Clujului gasiti aici.

Alte recomandări:

Vineri, 19 august, de la ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției Ceramica clujeană, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Tot vineri, de la ora 18:00, va avea loc o plimbare ghidată în limba română, sub titlul Negru pe alb: cinematografele din Cluj.

De asemenea, atașez un document în care veți găsi programul proiecțiilor de film din cadrul Zilelor Culturale Maghiare.Filmele sunt subtitrate în română sau în engleză, conform informațiilor din programul atașat.

O altă noutate importantă a ediției din acest an este faptul că, în condițiile închiderii fostului Hotel Continental, petrecerile din acest an se desfășoară în Clubul Shelter și la Cafeneaua Literară Bulgakov. Atașez un document în care veți găsi programul complet al party-urilor de la Zilele Culturale Maghiare.Lasă un răspuns

Site creat de