Social & Cultura, Important

Apartamente pentru familiile din Pata Rât

pata rat apartamente

Proiectul de intervenție socială Pata-Cluj, care are ca scop pregătirea desegregării teritoriale și incluziunii sociale a comunităților din Pata Rât și care a început în octombrie 2014, se va încheia în 30 aprilie 2017. În acest context, membrii echipei Pata-Cluj au prezentat rezultatele proiectului vineri, 28 aprilie, în cadrul unei mese rotunde alături de reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca, precum și pe parcursul unei conferințe de presă.

Pata-Cluj, un proiect integrat de incluziune a romilor din Pata Rât care a constat în intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional, a fost implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC) și partenerii săi: Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC).

În cadrul celor două evenimente din 28 aprilie au fost sumarizate atât rezultatele generale, cât și cele pe componente ale proiectului: locuire, educație și tineret, facilitare comunitară, acte de identitate și acces la drepturi sociale, management de caz, sănătate, ocupare, cultură și artă.

Pata Rât există în primul rând din motive structurale, este rezultatul unor procese economice și sociale complexe. Acolo trăiesc patru comunități cu istorii, specificități și nevoi diferite, însă problema pe care o constituie Pata Rât nu poate fi rezolvată doar prin măsuri de asistență socială. Vorbim de sărăcie extremă, de excluziune socială. Proiectul Pata-Cluj e o intervenție coordonată care face primul pas pentru desegregarea teritorială a Pata Rât. Ea nu ar trebui să existe așa cum există acum. Pata Rât e o zonă industrială, toxică, nu rezidențială. În viziunea noastră, ar trebui desființată ca zonă de locuire”, a subliniat în cadrul conferinței de presă Tonk Gabriella, manager de proiect Pata-Cluj.

Astfel, o componentă esențială a proiectului, cea de locuire socială, a înregistrat rezultate importante și concrete în cursul ultimelor luni. Astfel, 35 de familii din Pata Rât vor beneficia de apartamente de 1, 2 sau 3 camere în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj (Apahida, Baciu, Florești). Cele 35 de familii reprezintă 10% din totalul familiilor care locuiesc în Pata Rât. Până în 30 aprilie, familiile vor încheia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj contracte de închiriere pe termen nelimitat, iar chiria lunară nu va depăși 100 de lei. Până în 31 iulie, beneficiarii se vor muta în noile apartamente finisate, dotate cu electrocasnice (aragaz, mașină de spălat, frigider). Familiile beneficiare au fost selectate pe baza unui set de criterii care a ponderat resursele și nevoile acestora, iar la formularea criteriilor au contribuit două treimi din familiile din Pata Rât. Este important de menționat faptul că aceste familii vor fi sprijinite în continuare prin intermediul asistenței familiale.

La început, membrii comunității au privit cu scepticism proiectul. Li se făcuseră înainte multe promisiuni, au trecut prin multe încercări. Apoi, văzând că într-adevăr 35 de familii se vor muta în apartamente, văzând ajutorul oferit pentru ca să-și poată trimite copiii la școală, văzând toate rezultatele concrete ale proiectului, atitudinea multora s-a schimbat, iar acum încep să facă acțiuni pentru ca la viitoarea alocare de apartamente să aibă punctaj mai mare. Schimbarea de atitudine este un rezultat foarte important al proiectului”, a precizat Coraian Zoltán, directorul general ADI ZMC.

În cadrul conferinței de presă au fost oferite informații despre lansarea filmului documentar “Pata-Cluj”, regizat de Szakáts István, președintele Fundației AltArt. Premiera documentarului va avea loc sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 17:00, la Cinema Victoria. La eveniment s-a vorbit și despre Casa Tinerilor, o clădire de pe strada Locomotivei care va deveni un centru pentru activități cultural-artistice și sociale care dorește să conecteze comunitățile din Pata Rât cu toate celelalte comunități din Cluj-Napoca.



Lasă un răspuns

Site creat de