Social & Cultura

Arta culinară coreeană: 3 rețete clasice ale coreenilor

Arta culinară coreeană: 3 rețete clasice ale coreenilor

Bucătăria coreeană este mai puțin cunoscută decât cea chineză sau japoneză, dar la fel de gustoasă. Originile sale sunt milenare și pot fi identificate în preparatele nomazilor și agricultorilor. Totuși, schimbările sociale, de mediu, culturale și politice au influențat-o continuu. Gastronomia coreeană se bazează mai ales pe orez, legume și diverse tipuri de carne. Ingredientele cele mai folosite sunt uleiul de susan, doenjang (o pastă fermentată de fasole), sosul de soia, ghimbir, pasta fermentată de ardei iute și varza chinezească. Pentru majoritatea occidentalilor, preparatele coreene reprezintă un mister, de aceea ți-am pregătit 3 rețete clasice din peninsula celor două Coreei care îți vor lăsa gura apă.

  1. Kimchi rapid

Ingrediente

Această rețetă este o variantă tradiționalului preparat coreean. Pentru a o pune în practică, ai nevoie de:

  • 1 varză
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 1 bucată de 2 cm de ghimbir, rasă
  • 2 linguri de sos de pește (opțional)
  • 2 linguri de pastă de chilli
  • 1 lingură de zahăr 
  • 3 linguri de oțet de orez
  • 8 ridichi roșii date prin răzătoare
  • 2 morcovi tăiați subțire
  • 4 cepe verzi, tocate fin

Mod de preparare

Toacă varza, pune-o într-un bol și amestec-o cu 1 lingură de sare, apoi pune-o deoparte timp de o oră. Între timp, pregătește pasta kimchi prin amestecarea usturoiului, a ghimbirului, a sosului de chilli, zahărului și a oțetului de orez. Acum se adaugă și sosul de pește, dacă îl folosești. Spală varza cu apă rece, scurge-o și usuc-o. Transfer-o într-un castron mare și amestec-o cu pasta, cu ridichile, morcovul și ceapa verde. Poți servi kimchi în acest stadiu sau îl poți pune într-un borcan și lăsa să fermenteze la temperatura camerei peste noapte. Îl poți consuma a doua zi sau lăsa în frigider până la 2 săptămâni, gustul devenind mai bun pe măsură ce trece timpul. 

  1. Pui coreean

Ingrediente

Acest preparat exotic este ideal pentru o masă specială și, pentru a-l găti, ai nevoie de:

  • 500 g de aripi de pui
  • 1 bucată mare de ghimbir, rasă fin
  • 50 g de mălai
  • Ulei vegetal
  • Semințe de susan și ceapă verde feliată
  • 6 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de gochujang (pastă de ardei iute)
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 căței de usturoi mari, striviți
  • 1 bucată mică de ghimbir, rasă, pentru sos
  • 2 lingurițe de ulei de susan

Mod de preparare

Pentru a face sosul, pune zahărul brun, pasta de ardei iute, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul mic și uleiul de susan într-o cratiță și înăbușă-le timp de 3-4 minute. Ia cratița de pe foc. Ocupă-te acum de aripioare. Asezonează-le cu sare, piper și ghimbir ras, apoi dă-le prin mălai. Prăjește-le în ulei vegetal la foc mediu timp de 8-10 minute, pe fiecare parte. Pune-le pe hârtie de copt timp de câteva minute, ca uleiul să se scurgă, apoi introdu-le în sos. Servește-le cu semințe de susan și ceapă verde deasupra.

  1. Spanac cu susan

Ingrediente

Această rețetă tradițională se face repede și este savuroasă. Ingredientele necesare pentru gătirea ei sunt:

  • 1 lingură de ulei de susan
  • ½ linguri de sos de soia
  • ½ linguri de semințe de susan, pisate
  • ½ linguriță de oțet de orez
  • ½ linguriță de zahăr 
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • 225 g de spanac

Mod de preparare

Fierbe o oală mare de apă și umple un bol cu apă rece și cuburi de gheață. Într-un castron mediu amestecă uleiul de susan, sosul de soia, semințele de susan, oțetul, zahărul și usturoiul, până când zahărul se dizolvă. Pune deoparte și blanșează spanacul, pe care îl introduci apoi imediat în apă rece. Scurge-l bine, apoi transferă-l în bolul cu dressing de susan. Pune bolul la rece pentru o oră, ca aromele să se amestece, înainte de a servi.

O porție de mâncare coreeană reprezintă o experiență culinară aparte. Totuși, gătitul fără un etalon de gust poate fi dificil, așa că uneori este bine să-l lași pe mâna profesioniștilor. Este plăcut să mănânci un preparat gustos pe care l-ai comandat, fără riscul de a eșua sau de a pierde timp în bucătărie. 

Photo by SenuScape from Pexels



Lasă un răspuns

Site creat de