- BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului și reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă
- La mai puțin de un an de la terminarea lucrărilor, etapa a doua a parcului tehnologic este ocupată în proporție de 90%
Liberty Technology Park Cluj începe vara în forță: parcul tehnologic a obținut certificarea BREEAM „excelent”, iar cel mai nou rezident, Arvato România, se pregătește să înceapă activitatea pe cei 1.700 mp amenajați conform stilului companiei.
Certificarea BREEAM „excelent” vizează corpurile D și E, dezvoltate în cea de-a doua etapă a proiectului. Liberty Technology Park Cluj este primul proiect de reconversie din România certificat după schema „Major refurbishment” („Renovare majoră”).
„De la bun început, ne-am dorit să le oferim rezidenților noștri un spațiu productiv și sănătos, ne-am dorit să le oferim clujenilor un loc de care să fie mândri și să contribuim la progresul orașului prin dezvoltare durabilă. Am gândit acest proiect cu un obiectiv clar în minte: un parc tehnologic dezvoltat cu soluții inovatoare, eficiente și prietenoase cu mediul. Această atestare ne onorează și ne confirmă că am rămas fideli planurilor inițiale”, a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj.
BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului și reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă. Potrivit datelor BREEAM, de la lansarea în 1990 și până în prezent s-au înregistrat pentru evaluare peste 2,2 milioane de clădiri din 77 de țări și au fost emise peste jumătate de milion de certificate. Evaluarea cuprinde zece categorii, iar corpurile D și E au obținut cele mai mari procentaje pentru categoriile „Utilizarea solului și ecologie”, „Transport”, „Materiale”, „Energie” și „Management”. Procedurile de certificare au fost realizate cu sprijinul Alexandrei Stoica și al lui Adrian Pop.
De altfel, la mai puțin de un an de la terminarea lucrărilor, etapa a doua este este ocupată în proporție de 90%. Furnizorul de servicii de tip contact-center Arvato, deținut de grupul media german Bertelsmann, și-a extins operațiunile din România prin inaugurarea noului centru de suport de la Liberty Technology Park Cluj, unde compania ocupă 1.700 mp, unde dorește să angajeze 200 de vorbitori de limbi străine (engleză, olandeză, daneză, finlandeză, novergiană și suedeză) până la sfârșitul anului.
Un alt nou rezident al parcului este Altran, lider global în high-tech Engineering, care în anii următori va pune accent pe R&D pentru a-și extinde gama de soluții în industrii noi pentru companie pe piața automotive și aerospace. „Altran Romania a sărbătorit 5 ani de existență și cel mai frumos cadou pe care ni l-am făcut în 2016 a fost mutarea în Liberty Park. Avem aici tot ce ne trebuie și ne simțim ca acasă. Pentru o companie ca a noastră, puternică și ambițioasă, mediul de lucru este deosebit de important și garantează o relație de calitate cu partenerii noștri”, a declarat administratorul delegat al companiei, Dan Koblicska.
Halcyon Mobile, primul rezident al parcului tehnologic, și-a dublat numărul de angajați în doi ani de activitate, astfel că s-a mutat într-un spațiu de 800 mp în clădirea D. În spațiul ocupat anterior în clădirea C se va muta în perioada următoare Divizia Digital Banking a Băncii Transilvania. Pe lista noilor-veniți figurează și SmartUp, o platformă digitală inovativă de educație și dezvoltare lansată în Marea Britanie.
Parcul tehnologic își mai înscrie o reușită în portofoliu: proiectul Planable, dezvoltat de trei tineri din Republica Moldova în cadrul Spherik Accelerator a câștigat competiția Startup Avalanche din cadrul Techsylvania și va fi prezentat în Silicon Valley.