Social & Cultura, Important

AV1- roboțelul care a ajutat un băiat de 15 ani bolnav de cancer să „meargă” la Untold

AV1- roboțelul care a ajutat un băiat de 15 ani bolnav de cancer să „meargă” la Untold

Alexandru, în vârstă de 15 ani, bolnav de cancer și pacient la oncopediatrie, al Institutului Oncologic din București, a experimentat, zilele trecute, șansa de a fi, în timp real, în mijlocul mulțimii de la festivalul Untold. Prin intermediul  robotului, adolescentul a avut posibilitatea să trăiasca în timp real atmosfera concertelor, să interactioneze direct cu cei prezenți acolo și să audă din partea oamenilor diferite mesaje de încurajare.

Roboțelul AV1 a fost achiziționat de Asociația Little People Romania iar Alexandru este primul pacient din România care beneficiază de această tehnologie de ultim moment. Conceput special pentru a micșora distanța dintre bolnavii de pe patul de spital aflați sub tratament de lungă durată și lumea din exterior, roboțelul este suficient de mic și ușor de folosit de către oricine.

20597197 10154578595272035 8465360211459617520 n

Prin intermediul unei aplicații special create, Alexandru, sau oricare alt pacient utilizator al roboțelului, are control deplin asupra dispozitivului. Aplicația poate fi folosită doar în timp real, ceea ce îi garantează utilizatorului o trasmisiune sigură și privată, fără riscul înregistrării sau accesării de către o altă persoană, asigurând în acest fel protecția informației digitale.

Odată cu începerea școlii, Alexandru va avea ocazia să testeze noua jucărie tehnologică, fiind prezent în timp real la cursuri și beneficiind de avantajele de a se afla în mijlocul colectivului de colegi, toate acestea, doar acționând robotul de pe patul de spital.

Dezvoltatorii norvegieni ai acestui concept au împrumutat 5 astfel de roboței inteligenți mai multor ONG-uri din România pe perioada a două luni de vară. Asociația Little People este singura organizație care testează această idee și alocă robotul unui pacient, în acest mod, dezvoltând o strategie națională care să fie în beneficiul tuturor copiilor care au nevoie de acest tip de „tratament” contra izolării.

Credem în asigurarea accesului egal al oricărui copil care ar putea beneficia realmente de această tehnologie. Prin urmare, obiectivul nostru este de a pune un robot la dispoziția fiecărui departament de oncologie pediatrică, care poate fi întotdeauna împrumutat familiei sau copilului care are cea mai mare nevoie și este cel mai potrivit să beneficieze de acesta. Acest robot nu va înlocui îndrumarea și nevoia de profesori care ajută copiii spitalizați să nu renunțe la școală, dar poate fi un avantaj extraordinar pentru un copil care este studios și are nevoie doar de un ajutor suplimentar pentru a rămâne în contact cu colegii săi și profesorii de acasă , a mărturisit Katie Rizvi, fondator al Asociației Little People.

20596971 10154578595167035 7868011035590686746 n

În anul 2006, Asociația Little People a creeat Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, cu scopul de a oferi recunoaștere celor care au finalizat cu succes tratamentul oncologic. Astăzi, comunitatea are peste 400 de membri. Asociația „micilor oameni” desfășoară programe care sprijină copii și adolescenții afectați de cancer, având totodată cea mai mare acoperire din România. Tinerii pacienți beneficiază de programe de suport psihoisocial, bazat pe terapie, în 9 centre oncopediatrice din Cluj – Napoca, București, Timișoara, Craiova, Iași și Târgu – Mureș. De asemenea, asociația este cunoscută pentru investițiile sale în tehnologie de ultimă oră, care să vină în sprijinul pacienților internați în secțiile de oncopediatrie.


Articol realizat de Bogdan Podar



Lasă un răspuns

Site creat de