Timp liber, Important

Balul Operei 2018 | Peste 500 de clujeni s-au bucurat de un spectacol unic şi marcant pentru viața culturală și artistică a orașului Cluj-Napoca (VIDEO/FOTO)

balul operei 2018 cluj
  • Premii de excelență au fost oferite tinerelor talente în operă, precum și un premiu-surpriză sub titulatura „Seniorii Cetății”
  • Artiștii Transylvanian Opera Academy vor beneficia de finanțare pentru bursele lunare, datorită generozității clujenilor care au participat la Balul Operei

Peste 500 de clujeni s-au bucurat de o ediție de neuitat a Balului Operei, eveniment marcant pentru viața culturală și artistică a orașului, în cadrul căruia cei mai talentați tineri artiști au primit premii de excelență.

Prin generozitatea clujenilor care au cumpărat bilete, cei 11 artiști care fac parte din Transylvanian Opera Academy vor beneficia de bursele lunare pentru o perioadă de un an.

Organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca, Balul Operei 2018 a fost apreciat pentru eleganța și programul artistic unic, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Prezent pe scenă pentru a înmâna Premiul “Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine, rectorul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Vasile Jucan, a apreciat ediția de anul acesta a Balului Operei: “Ne identificăm cu acest Bal al Operei și îi felicit pe organizatori pentru această inițiativă!

Managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, i-a invitat pe toți românii să se bucure de reîntâlnirea cu cei mai valoroși artiști ai Operei Române. “Nu trebuie să ne bucurăm doar noi, clujenii, ci să se bucure toată țara, datorită transmisiunii în direct pe TVR Cluj și TVR3. A fost nevoie de curajul tuturor, al întregii echipe, pentru această ediție!”, a spus Florin Estefan pe scena Operei clujene.

Dirijorul Tiberiu Soare a condus Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, iar programul artistic al serii a inclus cele mai iubite fragmente de operă, valsuri, operetă și musical, oferite de soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Publicul a devenit personajul principal al serii, după ce Sala Mare s-a transformat în sală de bal, într-un decor de poveste.

BalulOperei2018 2

Premii de excelență pentru tinere talente și Premiul ”Seniorii Cetății” acordate la Balul Operei

Premiul Alexandru Fărcaș pentru tinere talente i-a fost acordat lui Andrei Nicoară, bas-bariton, membru al programului desfășurat în cadrul studioului de operă sub egida Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Andrei Nicoară a urmat studii de Canto clasic din cadrul Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Tânărul artist le-a mulțumit părinților săi și publicului care îl susține la fiecare spectacol.

Soprana Diana Țugui, solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a primit din partea rectorului Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Vasile Jucan, premiul “Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine. “Pe lângă aplauzele cu care îmi încălziți sufletul, premiul este o onoare pentru mine, pentru orele pe care le depun pentru întruchiparea personajelor pe care le aduc în fața dumneavoastră”, a spus Diana Țugui.

Diana Țugui, absolventă a Universității de Muzică „George Enescu” din București, se bucură de o strălucitoare carieră națională și internațională, are colaborări cu importante teatre de operă din țară și din străinătate. A studiat și a cântat alături de personalități importante din domeniul liric precum Viorica Cortez, stăpânind la ora actuală un amplu repertoriu de operă și operetă. Fie că interpretează rolurile Violetta din La traviata, Liù din Turandot, Mimì din La bohème, Elvira din I puritani, Adina din L’elisir d’amore, sau Valencienne din Văduva veselă de Franz Lehár, Diana Țugui ne farmecă prin expresivitatea și profesionalismul cu care abordează fiecare ipostază artistică.

spectacol5

Tenorul de renume internațional Ștefan Pop a fost laureatul premiului “Dimitrie Popovici-Bayreuth”, oferit de către managerul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. “Vă mulțumesc pentru minunile pe care le faceți în Cluj! România trăieste, este vie, toată lumea știe de noi!”, a spus Ștefan Pop, care i-a încântat apoi pe spectatori și telespectatori cu “Nessun Dorma” din Turandot de G. Puccini.

Tenorul Ștefan Pop, născut la Bistrița, a câștigat două dintre cele mai importante competiții vocale internaționale (Operalia, găzduită de Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea lui Placido Domingo, și Competiția Internațională de Muzică de la Seul, în 2010). Ștefan Pop a interpretat roluri memorabile pe scenele Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Opernhaus Zürich, Opéra national de Paris, Royal Opera House. Proiectele sale de viitor includ interpretarea operelor Roberto Devereux la Teatro Carlo Felice din Genova, Rigoletto la Soirées Lyriques de Sanxay (Franța) și Faust la Ópera de Oviedo (Spania).

Teodor Mateescu, vocea Clujului în celebra emisiune “Fotbal minut cu minut”, a primit Premiul “Seniorii Cetății”, acordat de Uniunea Universităților Clujene, pentru cariera sa longevivă în jurnalismul de radio. Un veteran al jurnalismului sportiv la radio, cu record clujean de transmisii directe (1214) în perioada 1971-2008 (transmisii de fotbal, baschet, handbal, volei, polo) la microfoanele Radio Cluj şi Radio România, Teodor Mateescu a devenit un simbol al excelenței în jurnalism radio.

Clujenii s-au bucurat de Sala Mare transformată în premieră în sală de bal și au dansat pe ritmuri de vals, după încheierea programului artistic.

stefan pop4

 Lasă un răspuns

Site creat de