Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca întâmpină anul 2018 cu mai multe spații expoziționale, expoziții temporare și itinerante dedicate Marii Unirii sau care prezintă rezultatele activității arheologice desfășurate de specialiștii muzeului, dar și o nouă identitate vizuală.
„Principala provocare va fi și în acest an continuarea lucrărilor de consolidare și reparație a clădirii, pentru a beneficia de noi spații expoziționale, indispensabile planurilor instituției pentru 2018. Muzeul are o serie de spații culturale alternative – lapidarul muzeului, curtea interioară și podul care vor găzdui evenimente complexe și interdisciplinare, precum dezbateri pe teme istorice, piese de teatru, concerte de cameră sau artă performativă. Încheierea lucrărilor de consolidare a clădirii până în vara acestui an va permite MNIT să amenajeze și alte spații, de care depind în mare măsură proiectele de expoziții temporare.” afirmă Dr. FELIX MARCU Manager MNIT.
În plan cultural, evenimentele încep astăzi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. MNIT expune o parte din corespondența poetului și filosofului transilvănean Lucian Blaga.
În 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor române, muzeul va expune obiecte din colecțiile proprii care vor scoate la lumină personalitatea lui Al.
I. Cuza, dar și o serie de medalii emise în Transilvania, legate de personalitățile care au înfăptuit Mica Unire.
În primăvară, muzeul va găzdui o nouă serie de expoziții temporare, pe teme diverse, de la stereografii din perioada Primului Război Mondial la un eveniment dedicat Egiptului Antic și programat în Noaptea Muzeelor (19 mai).
Este, de asemenea, în pregătire, o expoziție de postere tematice care prezintă obiecte provenite din colecțiile Muzeului Ardelean și ale Muzeului de Relicve ale Revoluției de la 1848-1849. Evenimentul va marca 170 de ani de la izbucnirea revoluției pașoptiste în Transilvania.
Cum se vorbeşte la Cluj. Cuvinte pe care doar ardelenii le înţeleg
La începutul verii, Clujul va deveni capitala arheologiei din România: MNIT va găzdui a 52-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice. Nu în ultimul rând, specialiștii MNIT au obținut finanțarea pentru un proiect al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), care își propune să promoveze două dintre cele mai valoroase colecții ale muzeului: Colecția de icoane pe sticlă transilvănene „Ion Mușlea” și Fondul personal documentar „Alexandru Lapedatu”.
MNIT va găzdui la sfârșitul lunii aprilie o întâlnire internațională a tuturor celor care au finalizat sau lucrează la dosarele de nominalizare a porțiunilor de graniță romană de pe teritoriile propriilor țări în listele UNESCO, în cadrul programului național LIMES.
MNIT a fost ales să găzduiască în acest an un eveniment de prestigiu în cercurile științifice internaționale, respectiv congresul bianual al asociației internaționale Rei Cretariae Romanae Fautores, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-30 septembrie 2018. Cercetătorii participanți vor prezenta teme legate de ceramica romană și legăturile economie între produsele locale și cele importate. Evenimentul are însă și rolul de a aduce în fața unei comunități științifice internaționale istoria României, incluzând vizite la cele mai remarcabile șantiere arheologice din regiune la care lucrează specialiștii muzeului, inclusiv Sarmizegetusa (Hunedoara) și Porolissum (Sălaj), Potaissa (Turda), precum și cetățile Gilău și Bologa din județul Cluj.
În preajma momentului 1 decembrie, vor fi vernisate expozițiile temporare Clujenii și Marea Unire din 1918, la sediul MNIT, respectiv Românii spre Marea Unire. Drumul spre Unirea din 1918, o expoziție itinerantă complexă care va avea ca prim spațiu de expunere muzeul clujean. Fiind anul centenarului Marii Uniri, MNIT intenționează să organizeze pe tot parcursul lui 2018 o serie de dezbateri culturale lunare pe tema a 100 de ani de existență a României moderne. Evenimentele vor demara în luna februarie, la sediul muzeului, și vor fi un prilej de dezbateri pe teme diverse în domeniul istoric și cultural, în general legate de momentul festiv prilejuit de aniversarea Unirii, dar și de momentele esențiale din istoria noastră care au condus la această împlinire
În perspectiva anilor următori, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei plănuiește aducerea la Cluj a unor artefacte de excepție din patrimoniul mondial, descoperite de-a lungul istoriei în Transilvania, dar care fac astăzi parte din patrimoniul altor muzee prestigioase din capitale europene; negocierile cu aceste instituții au început deja.
„Scopul principal al MNIT este redeschiderea expoziției permanente, în urmărirea căruia se fac toate eforturile, chiar dacă evoluțiile la acest capitol
sunt parțial independente de voința echipei muzeului. Trebuie, de asemenea, menționat și faptul că planurile expozițiilor temporare din 2018 depind în mare măsură de alocarea bugetară, iar în paralel echipa muzeului lucrează pentru a atrage cât mai mulți parteneri privați și prieteni ai muzeului, care să ajute la îndeplinirea acestor planuri.” afirmă Dr. GEORGE CUPCEA Director general adjunct MNIT.
O NOUĂ IDENTITATE VIZUALĂ PENTRU UN PUBLIC MODERN
Începutul anului 2018 găsește MNIT în plin proces de regândire a identității vizuale, dar și a marketingului cultural al muzeului. Specialiștii din secția de relații publice a instituției colaborează cu profesioniști în design și PR, cu portofolii semnificative, pentru a face vizibile publicului transformările care au loc în interiorul instituției. Un prim pas a fost regândirea celui mai important element vizual, respectiv simbolul grafic. Acest lucru nu presupune schimbarea denumirii administrative, ci numai interfața prin care instituția se prezintă unui public larg, modern și multicultural. Noul simbol pleacă de la două idei pilon ale MNIT: omul / povestea sa și Transilvania.
Simbolul este o reprezentare simplă a Omului, ca centru al preocupărilor muzeului. Munca MNIT se leagă, în măsură fundamentală, de om, viața și evoluția lui, urmele pe care acesta le-a lăsat de-a lungul istoriei. Reprezentarea simbolică a unui chip uman, într-o formă care se identifică cu litera majusculă „T” care simbolizează Transilvania, sintetizează mesajul pe care instituția muzeală dorește să îl transmită de acum înainte. Imaginile, obiectele și monumentele, singure, nu spun o poveste, ci doar completează și ilustrează povestea omului și a umanității.
Simbolul grafic propus se va integra în toate elementele de identitate vizuală a instituției și va reprezenta viziunea echipei pentru viitor, folosind game și tonuri de culoare adaptabile la cerințele momentului pentru reprezentare. Procesul de schimbare a identității vizuale va continua pe tot parcursul lui 2018 și se va extinde pe toate coordonatele, pregătind în același timp viitoarele canale de comunicare precum site-ul și, bineînțeles, noua expoziție permanentă, modernă și accesibilă unui public dinamic.