Important, De Vazut

Cum se vorbeşte la Cluj. Cuvinte pe care doar ardelenii le înţeleg

regionalisme cluj

Regionalismele sau chiar şi arhaismele din zona Clujului dovedesc, în continuare, ca autenticitatea ardelenilor este păstrată.

Deşi unele cuvinte au început să dispară din vocabular, există încă multe expresii şi vorbe pe care le mai auzim pe buzele clujenilor. Tendinţa a fost ca regionalismele să dispară şi să vorbim „domneşte” –  cum ar zice bunicii noştri.

Cu toate acestea, românii din celelalte zone ale României îi apreciază pe clujeni când vine vorba de accentul şi lingvistica lor.

Cu ajutorul vostru, al cititorilor cluju.ro, am selectat câteva astfel de cuvinte (regionalisme/arhaisme) şi expresii a la Cluj:

blid = farfurie

oiagă = sticla

ştergar = prosop

baraboi = cartofi

ticlăzău = fier de călcat

puiuc = sertar

tină = noroi

laiță = băncuță

nădragi = pantaloni

țițo-nădragi = izmene tip ciorap

jeb = buzunar

sfetăr = jerseu

laibăr = bluză

straiță = geanta

bulendre = haine

bumb = nasture

Expresii şi vorbe pe care numai la Cluj le auzi şi pe care numai ardelenii le înţeleg

cucuruz = porumb

porodici = roşii

curechi = varză

laboș = cratiță

ciucălău = ştiulete de porumb

tolcer = pâlnie

canceu = vas de apă cu toartă

slană = slănină

dărabă = bucată

moare = zeamă de varză

pită = pâine

șură = hambar

poiată = grajd

ștrampi = ciorapi de femeie

țol = pătură

Vom reveni şi cu partea a doua a „Cum se vorbeşte la Cluj. Cuvinte pe care doar ardelenii le înţeleg”. Până atunci aşteptăm să ne spuneţi şi voi câteva astfel de cuvinte. Ne puteţi lăsa comentarii aici, pe site, sau pe pagina noastră de Facebook cluju.ro.


regionalisme - fapt de limbă existent numai într-o anumită regiune, caracteristic numai pentru un anumit grai


arhaisme - cuvânt, expresie sau construcție învechită, folosită în limba operelor literare cu scopul de a reda culoarea locală


ISTORIE. Piața Unirii – punctul 0 al orașului Cluj-Napoca (Galerie FOTO)119 Comments

 1. Astea mai mult sunt arhaisme decat regionalisme. Am 26 de ani de cluj si cred ca doar un cuvant, maxim doua, pot spune ca am folosit de mai multe ori in viata.

   1. Imprecis dragule. Se pare ca esti emigrant de pan pceptul(fals, totodata strain de noi bastinasii).Ardealului.Admir preocuparea inedita pt.arhaismele noastre.Un clujean din parinti si bunicj clujeni. Si serus la tati,tucav-as.

  1. Inseamna ca ai stat la oras. In satul meu se folosesc inca de multi oameni aproape jumatate din toate cuvintele astea.

  1. nici eu n-am auzit de baraboi (e drept că eu nu-s propriu zis ardeleancă, dar mama mea era şi am şi acum o mulţime de rude chiar în cluj şi în satele de primprejur.) de la ea, de la bunica şi din vacanţele petrecute prin partea locului am deprins bine accentul şi vocabularul zonei. mama le spunea cartofilor picioici şi-mi mai spunea că o colegă de şcoală, mănăştureancă, le spunea pere.

   1. la cartofi se zice picioci de la taranescu pityoka…crumpene de la krumpli..toate din maghiara…sau baraboi……la galeata veadra sau vidara din cuv maghiar veder…multe sunt cuvinte din maghiara imprumutate…….sfetar de la sfeter…laibar de la laibi…cancau de la kancso…porodici de la paradicsom..lepedeu de la lepedo…fedeu de la fedo..etc…restul sunt regionalisme sau arhaisme…dar la fel si limba maghiara a imprumutat f multe cuvinte din romana…in multe zone nu stii daca localnicii sunt maghiari sau romani…vorbesc o limba amestecata…

    1. Asta e de când Transilvania era sub stăpânirea austro-ungară și pentru că în acel teritoriu ocupat mai de demult existau mai mulți români, ortodocși decât maghiari și nereușind să-i convertească la catolicism și să-i maghiarizeze, ca astfel să devină toți o singură nație majoritară, maghiara, cu toate că au folosit tot felul de politici împotriva celorlalte naționalități, au dat Legea maghiarizării tuturor numelor și denumirilor. Astfel limba oficială era maghiara, toți treduiau să o învețe și să o vorbească, numele tuturor au fost transportate și scrise cu grafia maghiară ( ex. Croitoru devenea Szabo, Cluj_Kolosvar etc) Toată lumea trebuia să vorbească limfa maghiară. La școli nu se preda în altă limbă etc. etc. … Și de atunci au rămas influențe în limba vorbită de către ardeleni.
     După 1918 s-a mai reparat ceva, dar influențele au rămas, precum și numele multor români pe care și azi îi cheamă Molnar, Erdely, Piros, Fekete etc.
     Dar … s-ar putea discuta mult despre asta… Să citim istoria adevărată dacă vrem să ne informăm corect…

   2. D-nei Anca Ileana Dan: Toate denumirile date cartofilor sunt ardelenesti. Diferenta este uneori de la sat la sat. Emil Aluas, Livonia, MI, USA.

 2. Veadră- găleata. / fedeu-capac/ ciripe – țigle / pup – colac / Mazăre – fasole / ai – usturoi / teptar – cojoc ,vesta din piei de oaie / lepedeu – cuvertură țesuta din lâna sau cânepă si in / motor- mașină /

 3. Amu ioan= acum un an
  Mă păzesc= mă grăbesc
  Petrecanie= înmormântare
  Ogradă= curte
  Luțărnă= lucernă
  Oloi= Ulei
  A fești= a vopsi
  😂😂

 4. Ma nu știu cine ți-o zâs dar se zice laiță nu laviță la băncuță eu le folosesc încă toate chiar cu prețu explicațiilor sunt hazlii și sunt mândru ca sunt ardelean va tzuk 😀😋

 5. „Baraboi” e mai degraba moldovenesc.Eu sunt Clujanca si nu i-am auzit nici pe bunicii mei spunand „baraboi” cand vorbeau despre cartofi. Poate „pere” sau alte expresii, dar nu baraboi. Chestia cu „o iaga” n-am auzit-o niciodata. In schimb, bunica zicea „da-mi oiaga de pe credentz”. „Laibar” inseamna, asa cum mai spune cineva, o vesta, de obicei din lana, tricotata in casa; in nici un caz nu este o bluza.La zeama de varza ii spunem „more” (nu „moare”)…cu pronuntia de rigoare.Sunt lucruri dragute in Ardeal. Mai ales felul oamenilor est minunat. Bine ar fi ca cei care vin in Cluj sa ia exemplul bun, nu sa invadeze cu proastele obiceiuri deprinse in alte parti. „Bastinasii” sunt oameni politicosi, educati, seriosi, curati, respectuosi. Stiu sa dea buna ziua si sa spuna multumesc. Toate cele bune! Liana

 6. A se îmburda= a se răsturna sau a cadea. Scriu asta pentru ca unii tineri din constanta s-au amuzat foarte tare pe cuvantul acesta cand am zis ca „vezi că se îmburdă felia de tort”.

  1. boc = cană, blid=farfurie, craston= cratiță, custură- cuțit mai uzat, tindeu =ștergar,prosop, fidileș=vas special din lemn de câțiva litri în care se pune apă, conie = bucătărie, a țâpa=a arunca, culduș= sărac, dar și cu un caracter urât, ….etc

 7. Finjie-cană
  Blid-farfurie
  Bufet-dulap de bucătărie
  Căput-sacou
  Târnaț/coridor-hol
  Scovardă-clătită
  Pivnita-beci
  Horă-gaini
  Picioci/boabe-cartofi
  Pucioase-chibrituri

 8. Apăi şi normal că ardelenii is cei mai faini oameni din România. No si Cluju ii fain….. şi-apoi când om mere prin alte zone din țară s-or uita tăți in gura noastră când vorvim si s-or mira de cum vorvim noi p-aci pîn Ardeal. Şi la alțî când vin in Ardeal le place pă la noi si le place şî țuica noastră da şî mâncarea apăi de muieri nici nu mai zîc că-s tare faine aci pă la noi. V-am țucat pă toți!

  1. Ca binie zici tare imi place sa vorovesc si stiu si gumuteste ( limba geamgiilor de la Margau )

 9. Super fain subiectul. Ogârcău = ….., Clisă = ….. , alimentatie , cuvinte preluate de la colegii de scoala de la Cluj ,asa zisi tarani , sunt multe cuvinte care baga in ceata foarte multe minti luminate de la noi si de pe mapamond .

 10. Colb- praf
  Cârcel- căpușă
  Hârciog- cârtiță
  Mă sui – urc
  Țăje- țeavă
  ‘No, nu vezi ce incuiet îi!?- incapabil de a înțelege noul, care nu iese din părerile lui.
  Bă, uărbule! – orbule
  😅

 11. Ler= cuptor ;a tîpa= a striga ;curechi= varzā; lipidieu= cerceaf,picioci= cartofi;zamā= supa;bendieu=burta,foale = burta, mai= ficat,rînzā= stomac,videre= vadrā= galeata,tzol=patura,ratotā= pāpāraraie=paparā

 12. moșini – chibrituri, a găta – a termina, groscior – un fel de cana speciala in care se tine iaurt ( ulcică), a sfădi – a certa, gozer – făraș, lingurar – polonic, țarca- o pasăre ( străbunica spunea de câte ori canta țarca in copac ca vom avea musafiri)

   1. Guz = cârtiță
    Șuștar = găleată pentru muls vacile
    Tortă = prăjitură
    Cucuradă = palaneț
    Acriș = iaurt
    Zamă = ciorbă
    Pleu = metal care se oxidează

 13. Strigătură pe drum,cand se merge cu alaiul de nuntă..
  viniți uamini și vedeți
  numa nu ne dioteți
  că și ieri am fost p-aici
  și ni-ați diotet vo cinci!

 14. În varianta modernă
  Veniți oameni și vedeți
  numai nu ne deocheați
  că și ieri am fost pe-aici
  și ne-ați deocheat vreo cinci!.
  Se mai folosește și litera(silaba)e cu accent în loc de afirmația da.Sau îhî !!!
  Din păcate nu putem scrie cum se pronunță,sunt accente,pronunții diferite,de exemplu
  bine se pronunță un fel de bigne scris în franceză.Dar numai noi ardelenii înțelegem.Sau celebrul na un fel de noa…

 15. glajă = sticlă
  câne = câine
  mâț = pisică
  rașpă = răzătoare
  glod = murdar
  scropciță = insectă
  grumaz = gât
  mă dore spcinarea sau mă dore la rărunci = mă dor spatele sau mă dor rinichii
  buhaș = brad
  jordă = nuia,botă
  am borât = am vomitat
  jinars = țuică
  mni-am șiușit pcioru’ = mi-am scrântit piciorul
  mărhăi = vaci
  zamă = supă
  îs trudit = sunt obosit
  lodbă = lemn mare
  harbuz = bostan
  napci,pârșioși = cartofi
  căpciță = grămadă

  1. Lobdă e minge toata ziua si mai adaug si eu cate una alta’
   Ai = usturoi
   Piroşti = sarmale
   Aituri = racituri sau cum spun sudistii „piftie”

   Dumnezo’ vă-mburde-n Rai pă tăţi!

 16. N-am vazut:
  budilarăș = portmoneu,
  năfrămuță = batistă,
  tindeu = prosop,
  cărălabă = gulie,
  rișcașă = orez,
  așem-i place, de uă = îmi place foarte mult
  îmi boxălesc păpucii = îmi dau pantofii cu cremă
  a tomni = a repara
  a țîpa = a arunca (nu, a striga)
  ie = da (cu accent pe e)
  mihei = atelier
  Iuăn = Ioan, Ion
  Maria (cu accent pe primul a) = Maria
  găluște = sarmale

 17. Eu am crescut in zona Mociului și acolo se folosesc toate aceste regionalisme si mai sunt:
  tier= farfurie
  Almar= dulap
  Oiaga= sticla
  Tolcer= pâlnie
  Baraboi= cartofi…

 18. Laibăr înseamnă vestă; barabule înseamna cartifi in Moldova nu la Cluj, la Cluj cartofii sunt crompiri sau mai in nord picioci.

 19. Am crescut in Suceava si bunica folosea multe din aceste cuvinte (blid, stergar, bumb, nadragi, bulendre, ciucalau..), tot neamul ei fiind suceavan. asa ca nu stiu ce sa zic de articolul dvs. 🙂

   1. Graiul bucovinean e o combinatie intre graiurile din Moldova, Maramures si Ardeal cu imprumuturi germane, rutene, maghiare, poloneze. Astazi s-a cam pierdut, dar graiul bucovinean original era foarte greu de inteles de ceilalti romani. Mai mult si graiul bucovinean se subimparte in alte 5 graiuri: dornean, campulungean, radautean, zona dintre Humor-Radauti si Suceava si zona de la gramita de est a Bucovinei istorice.

 20. Pere-cartofi,vidără-galeata,fomeie-femeie,piroște-sarmale sau li se mai zice galuste fierte,cuptor-sobă,lepedeu-cuvertura de pus pe pat,ni mă-uite,zamă-ciorbă,polonic-lingura de luat supa,groasă-gravida sau insarcinata,ciorapi-șosete

 21. Ogoaie-te = linişteste-te
  Laibăr ştiu că e vesta (nu bluză)
  Tatăl meu era dintr-un sat mai în sus de Cluj si cunosc aceste cuvinte (cele menționate in articol şi în comentarii) de la el, dar, mai ales, de la bunica… oameni faini clujenii, iar Clujul este oraşul meu de suflet, unde am trăit minunaţii ani ai studenţiei… 💝

 22. Dog-curpator
  Fideu-capac de oala
  Răcituri -fidea
  Bătător -tel
  Furcuță-furculiță
  Puiuc-sertar
  Fiteu-sobă
  Vadră-galeata
  Pod-tavan
  Jordă-nuia
  Jinars-țuica
  Uăi-oi
  Ciper-piper
  Poprică-ardei
  Bumndic-medicament
  Șălate-salata verde
  Acăț-salcâm
  Unsore-unguent sau crema
  Dejete-degete

 23. Dumnicat = miez de paine
  Dhiţăl = viţel
  Corhaz = spital
  Șălată = salata verde
  Pere = cartofi
  Porodici = rosii
  Gălbaj = caltaboș
  Laiţ = banca
  Ostoie-te = opreste-te
  Stai locului! = nu te mişca
  Curethi = varza
  Pomniţe = dude
  Uăţăt = oţet
  Thiper = piper
  Thina = noroi
  Şele = partea inferioara a spatelui
  Şezi jos = stai jos
  A thicăzi = a finisa
  Dhibol = bivol
  Cuthe = piatra de ascutit coasa

 24. poiată-grajd
  găbănaş-grânar
  câtigar- coteţ de gaini
  cantă-vas de luat apa cu toarta
  căndel-vas cu capac de dus mancare
  fideu-capac
  ler-cuptor
  puiuc-sertar
  pălant-gard
  canapei-canapea
  chindeu-stergar
  chită-pită-pâine
  strujea-darabă-bucată
  niere-miere-zahar
  miere de stuchi-mierea de albine
  târnaţ-hol
  ciotornă-ciotârnă-ceterna
  cocârţi-ciuciuleţi-bureţi de rouă
  coşer-acaret unde se pun ştiuleţii de porumb peste iarnă
  boţ-bulz- mamaliga cu brânză
  papară- păpăraie- omletă
  a sfâni- operaţie prin care se desprind boabele de pe ştiuletele de porumb

 25. Fals … intre aceste cuvinte sunt si banatenesti:
  1. Blid (si nu inseamna farfurie ci strachina)
  2. Djep (sarbesc), nu jep
  3. Nadraji (sarbesc)
  4. Sfetar (german)
  5. Leibar (german)
  6. Cucuruz (sarbesc)
  7. Tolsijeri (sarbesc), nu tolceri
  8. Pita
  9. Strinfi (sarbesc), nu strampi – inseaman ciorapi, indiferent de care.

Lasă un răspuns

Site creat de