Social & Cultura, Important

ISTORIE. Piața Unirii – punctul 0 al orașului Cluj-Napoca (Galerie FOTO)

Piața Unirii

Piața Unirii din Cluj-Napoca este cu siguranță unul dintre locurile de întâlnire preferate ale clujenilor și nu se poate să nu fi auzit sau folosit cel puțin o dată celebra frază  „Ne vedem la statuie?”.

Piața Mare, așa cum a fost numită până la mijlocul secolului al XIX-lea, este a doua piață a Clujului fiind amenajată după Piața Muzeului. În prima parte a secolului XX piața a purtat denumirea de Piața Regele Matia (Mátyas Király tér).

După Marea Unire din 1918 a devenit Piața Unirii, dar în perioada comunistă denumirea a fost din nou schimbată în Piața Libertății. În zilele noastre piața poartă vechiul nume, cel din perioada interbelică.

Iubitorii de arhitectură pot admira diferite stiluri cum ar fi baroc, gotic, neoclasic și renascentist. Piața este înconjurată de palate și case care au aparținut nobililor clujeni care, în prezent, găzduiesc muzee, localuri sau magazine. Sunt câteva obiective turistice pe care trebuie să le bifați dacă vizitați Clujul, dar și cei care locuiesc aici pot fi turiști acasă.

Biserica Sfântul Mihail

Este a doua cea mai mare biserică gotică din România după Biserica Neagră din Brasov. Construcția bisericii a început în anul 1316 și finalizată în anul 1444. Sunt câteva lucruri mai puțin cunoscute despre edificiu cum ar fi faptul că blazonul ce a aparținut lui Sigismund de Luxemburg a fost păstrat până acum. Biserica a trecut prin multe restaurări, dar s-a păstrat orga originală realizată în anul 1753 de către sibianul Johannes Hahn și a fost extinsă în anii 1899 și 1990 la care se cântă cu ocazia diferitelor concerte de muzică și recitaluri organizate de către biserică.

În interiorul bisericii există există o scară în spirală, așa numitele trepte regale, pe care doi oameni pot să urce şi să coboare în același timp fără să se întâlnească. Turnul bisericii are o înălțime impresionantă de 80 metri și împreună cu crucea de patru metri se spune că ar fi cel mai mare turn de biserică din țara noastră.

De-a lungul timpului s-au oficiat slujbe religioase în patru religii diferite: catolică, luterană, calvină și unitariană. În biserică, în capela Schleunig, a fost botezat Matei Corvin, considerat a fi cel mai mare rege al Ungariei.

 

24173060 943401692482368 8044105905942721457 o

 

Ansamblul monumental Matei Corvin

Este alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia (ecvestru) și pe cei patru generali ai săi. Statuia a fost dezvelită în anul 1902, iar macheta lucrării aparține artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey. Ansamblul a fost restaurat între anii 2010-2011, lucrările fiind finanțate de ministerele Culturii din România și Ungaria.

4

 

Palatul Banffy

A fost construit între 1774 și 1785 de către contele Gheorghe (György) Banffy și este considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din Transilvania. Motivul central al fațadei principale este blazonul familiei Banffy susținut de grifoni înaripați, iar cele 6 statui ale personajelor din mitologie (Hercule, Apollo, Marte, Minerva, Diana și Perseu)

muzeul de arta cluj

 

Palatul Josika și Palatul Rhedey

Palatul Josika, denumit și ”Casa cu picioare”, a fost înălțat pe locul fostei reședințe din Cluj a principilor Transilvaniei. Inscripția de pe fațadă MDCCCXXVIII (1828) reprezintă anul renovării clădirii, an în care a fost ridicat cel de-al doilea etaj. De-a lungul timpului edificiul a adăpostit Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină.

Palatul Rhedey, construit în stil eclectic, a aparținut familiei Rhedey, iar pe fațada clădirii regăsim blazonul familiei.

 Hotel Continental, o adevărată bijuterie arhitecturală

Hotelul are o istorie de mai bine de 120 de ani. Inițial, a existat un alt hotel, hotelul Național, dar în 1894 a fost demolat și a fost ridicat hotelul New York. La parterul hotelului a funcționat timp de 50 de ani o cafenea literară și de presă clujeană. După cel de-al doilea război mondial aici a funcționat un cămin studențesc, iar din anii `60 clădirea și-a reluat funcția de hotel devenind locul de întâlnire pentru mulți scriitori clujeni.

hotel continental

 

Dacă vara cele mai așteptate evenimente organizate în Piața Unirii sunt Zilele Cluj-Napoca și TIFF, iarna clujenii așteaptă cu mult entuziasm Târgul de Crăciun unde tot familionul se bucură de atmosfera de sărbători, dar și de tot felul de bunătăți de la castane prăjite, turtă dulce până la ciocolată de casă și nelipsitul kürtős kalács. Meșteșugarii ne așteaptă la căsuțele lor cu tot felul de obiecte lucrate manual pe care le putem oferi cadou celor dragi sau doar pentru răsfățul nostru. Dacă nu ați apucat să vizitați târgul, stați liniștiți pentru că organizatorii ne-au promis concerte și multe activități până pe data de 30 decembrie.

Așa că hai cu mic, cu mare la târg în centru la un pahar de vin fiert, nuci și alte bunătăți!


photo credit: Art Evolution Romania

Ești din Cluj dacă…



2 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de