Balul Operei, cel mai elegant eveniment din România, devenit emblematic pentru Opera Națională Română Cluj-Napoca, prin tradiția celor 26 de ediții, revine cu o ediție spectaculoasă în mijlocul comunității, în 11 februarie, după ultimul eveniment ce a avut loc în anul 2020.
„Ne propunem ca această ocazie de a fi din nou împreună să fie unică și de neuitat prin programul muzical ce include momente susținute de soliștii invitați de prestigiu internațional – artiști români ovaționați pe marile scene ale lumii, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Tiberiu Soare.
Un moment de mare importanță al serii îl reprezintă festivitatea de înmânare a celor cinci Premii de excelență celebrând excelența cultural-artistică. Totodată, această seară reprezintă o reală invitație la networking într-un context ideal prilejuit atât de pauza de cocktail, cât și de invitația de a valsa pe ringul de dans până după miezul nopții.
Ediția acestui an aduce în atenție cinci invitați speciali, de renume internațional: mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Magdal, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Mihai Diaconescu și violoncelistul Octavian Lup.
Ramona Zaharia a absolvit Universitatea de Arte George Enescu din București, consacrându-se ulterior pe mari scene lirice din lume, precum cele din Londra (Royal Opera House, Covent Garden), Parma (Teatro Regio) și Düsseldorf.
Evoluția tenorului Daniel Magdal în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europă, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Hannover, Oper Essen și Oper Maribor.
Dirijor al Operei Naționale București, Tiberiu Soare și-a început cariera dirijorală în 1999 și a colaborat cu numeroase filarmonici, teatre de operă și ansambluri de prestigiu, atât pe plan național, cât și internațional.
Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la doar patru ani, iar la 12 ani deja debuta pe scena Filarmonicii din München. După încheierea cursurilor Academiei Naționale Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a ajuns să studieze la Academia Sibelius din Helsinki, iar în prezent concertează pe marile scene ale Europei!
Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, care a concertat pe patru continente ale lumii alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice.
Acestora li se va alătura tânărul bariton Mihai Damian, care își desfășoară activitatea artistică în cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania, fiind o prezență constantă atât pe scena operei clujene, dar și ale altor opere din țară.
Loredana Corchiș și Marius Constantinescu ne vor fi alături în calitate de prezentatori, iar evenimentul va fi transmis live de către Televiziunea Română.