De Vazut, Important, Social & Cultura

Biserica organică din Grigorescu – un lăcaș de cult diferit (FOTO)

biserica organica grigorescu cluj

Clujul ne încântă la fiecare pas cu diverse clădiri, una mai aparte decât alta. Un astfel de exemplu de construcție este și biserica reformată de pe strada Donath din cartierul Grigorescu. Lăcașul de cult construit de-a lungul a zece ani este un exemplu al arhitecturii organice.

Acest tip de arhitectură reprezintă o perspectivă, o interpretare, o filozofie și o modalitate concretă de a construi structuri și clădiri prin promovarea armoniei dintre habitatul uman și natură. Arhitectura organică promovează ideea de construcție ce pare să se integreze perfect cu mediul astfel încât să pară că acea constucție face parte din acesta.

Ridicată pe o fundație trainică din piatră de râu, biserica se înalță la cer prin ogivele stilizate din lemn. Ogivele sunt sisteme de construcție caracteristice stilului gotic și reprezintă intersecția a două ace de cerc dispuse diagonal și care formează osatura unei bolți ori a unei deschideri. Construcția bisericii a început în anul 1998, povestește preotul parohiei reformate nr. 11, Bibza Gabor.

Curiorizități despre unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Clujului: Grigorescu (Galerie FOTO)

Tot acesta spunea într-un interviu celor de la Adevărul că tatăl său i-a arătat o fotografie cu imobilul ce exista acolo la momentul respectiv arhitectului Imre Macovekz iar acesta a desenat schița actualei biserici direct pe fotografie. Construcția a început sub îndrumarea studentului Muller Csaba care era la rândul său ghidat de către arhitectul Macovekz.

Forma bisericii are o însemnătate mai profundă: acest gen de arhitectură este, după cum spuneam, mai aproape de natură, așadar se marșează pe ideea conform căreia orice clădire este o ființă, deci are și ea suflet. Biserica a fost concepută pentru a imita corpul uman, tocmai a susține acest concept. Grinzile de lemn par a fi coastele din corpul uman iar esența, sufletul acestui corp este nimic altceva decât masa liturgică. Mirosul naturii se resimte în interiorul clădirii datoriă materialelor 100% naturale ce stau la baza construcției: lemnul de brad și piatra de râu. Singurul loc în care s-a folosit betonul, chiar și acela, învelit în lemn de brad este clopotnița.

Deși până în prezent s-au investit nu mai puțin de 500.000 de euro, preotul paroh susține că lucrarea nu este încă gata. Tot acesta afirmă că lucrarea este una „vie” iar de acest lucru se va ține cont și pe viitor, la următoarele modificări. Totul trebuie să fie natural, să se integreze în natură.

Pragul bisericii este călcat săptămânal de turiști din toată țara. Biserica reformată nu numai că este singura de acest fel în Cluj-Napoca ci chiar din întreg Ardealul. Deși timpul a schimbat fața locului iar blocurile și construcțiile noi create după cu totul alt gen de arhitectură au furat puțin câte puțin din natura ce înconjura odinioară biserica, aceasta nu poate rămâne neobservată.

biserica organica cluj

Unicitatea ei, faptul că este, putem spune, atipică și faptul că este înconjurată de clasicele clădiri specifice unui oraș precum Cluj-Napoca o face să se alăture cu mândrie listei cu clădiri „must-see” în Cluj.

sursa foto: Mihaela Farcaş



Site creat de