De Vazut, Important

Blocul Spray – povestea din spatele arhitecturii neobişnuite

Blocul Spray – povestea din spatele arhitecturii neobişnuite

Bine-cunoscutul „Bloc Spray” din Cluj a fost pentru multă vreme un mister în ceea ce priveşte forma pe care a căpătat-o în momentul proiectării.

Însă acest detaliu aparent necunoscut, stătea de fapt la baza inteligentă de a sugera oamenilor care este unul dintre cele mai vechi şi mai temeinice produse ale companiei clujene Farmec.

Mai exact, in Clujul anului 1977 începea să prindă contur ceea ce urma să fie cunoscut de către clujeni drept „Blocul Spray”.

Povestea acestuia ia avânt în momentul în care conducerea producătorului de cosmetice Farmec din Cluj a luat decizia să ofere un cămin angajaţilor instituţiei.

Ideea de a aduce la realitate un imobil care imită „spray-ul” i-a aparţinut lui Liviu Turdean, care ocupa funcţia de director la vremea respectivă.

Blocul urma să aibă zece etaje şi să le ia angajaţilor fabricii grija de a găsi un cămin în apropierea locului de muncă.

Tot în acelaşi imobil au fost gândite spaţii pentru o cantină care deservea angajaţilor, un magazin de prezentare, un salon de înfrumuseţare şi un coafor.

bloc spray marasti cluj

În cele din urmă, „Sfatul Popular” a ajuns, prin intermediul unei convenţii, să finanţeze blocul, iar compania – cantina.

Pentru că mai mereu se aplică ideea conform căreia socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, arhitectului judeţului de la acea vreme, Gheorghe Elkan, i s-a părut mult mai interesant să integreze cantina în altă clădire, într-un proiect mult mai mare, unde aveau să fie parte şi câteva spaţii comerciale.

Aşa se face că şi în prezent, zeci de familii care locuiesc în Cluj-Napoca, deţin un apartament în faimosul „Bloc Spray”, situat pe strada Bucureşti din Mărăşti.

Nu toată lumea ştie însă de unde a pornit ideea de a proiecta şi construi un astfel de bloc în oraş şi, mai ales, care a fost scopul său.5 Comments

  1. Foarte interesant acest articol! Să mai scrieți curiozități și lucruri prea puțin cunoscute despre Cluj! Articolul acesta mi-a adus un plus de informație, care este foarte bine primit!

  2. Ce articol interesant! Mai vrem informatii din Cluj/despre orasul nostru. Dar mai vreau inca un articol cu regionalisme 😁

  3. Dragii mei, sunteti o echipa frumoasa, creativa, care scrie articole interesante si care stie unde sa puna accentul si sa simtim pulsul orasului! Bravo echipei Cluju.ro! 😊

Lasă un răspuns

Site creat de