Social & Cultura, Important

Bogăție culturală. Cămășile tradiționale de Mărgău expuse la Cluj-Napoca (FOTO)

Bogăție culturală. Cămășile tradiționale de Mărgău expuse la Cluj-Napoca

Ce mod mai frumos de a sărbători Ziua Universală a Iei decât prin a vizita expoziția cu cele mai frumoase ii din zona Mărgăului?

Cămășile tradiționale care datează de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX  fac parte din colecția donată de către învățătoarea Maria Panea, originară din Mărgău, care a iubit tradițiile și arta populară.

Expoziția Decor, eleganță, stil – cămașa femeiască tradițională de Mărgău a necesitat multă muncă de cercetare și mult efort din partea muzeografilor, Tekla Tötszegi care este și directorul adjunct al Muzeului Etnografic și Ancuța Mocan. Am stat puțin de vorbă cu muzeograful Ancuța Mocan și am reușit să aflăm mai multe detalii despre piesa vestimentară, parte a identității românești.

Expoziţia constituie un omagiu adus fetelor şi femeilor de odinioară, care – creând aceste piese de mare diversitate decorativă şi înaltă valoare artistică – au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiționale. Expoziția e structurată pe mai multe module, în funcție de stilul iei (deschisă sau cu ciupag) și de cromatică –unele cămăși sunt cusute cu negru (monocrom), alte modele, mai recente, de secol XX, au diferite culori și modele (policrom).

Unul dintre elementele specifice cămășii mărgăoane este ciupagul, broderia trapezoidală de pe piept, cusută de mână. Mâneca este și ea bogată în decorațiuni. Ceea ce atrage imediat atenția este acea broderie numită trăsura cotului care face ca restul mânecii să coboare într-un volan elegant și mai lung ca în alte zone.

Cu ocazia acestui vernisaj îi aducem un omagiu și dăscăliței Maria Panea, cunoscută de consătenii ei ca Mărioara Dedii Fanului sau Domnișoara Dedii, care și-a dedicat viața colecționării de obicete tradiționale și păstrării tradițiilor. Și-a dat seama de valoarea inestimabilă și de moștenirea culturală a satului natal așa că puținii bani pe care îi câștiga ca și învățătoare îi cheltuia pentru a achiziționa diferite obiecte de la cămăși, zadii, cojoace până la fețe de masă, fețe de pernă, ștergare, oale și alte piese de artizanat. Colecția a fost donată în anul 1975 și este păstrată cu dragoste și respect așa cum  Maria Panea a păstrat-o.” a declarat Ancuța Mocan pentru cluju.ro.

Vă recomandăm o întoarcere în timp printr-o vizită a expoziției care poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, în perioada 23 iunie – 30 iulie 2017.



Lasă un răspuns

Site creat de