În ziua de azi, când tehnologia a ajuns în punctul în care ne poate ajuta în foarte multe domenii, iar informaţia este atât de uşor de accesat, ne punem întrebarea: câţi dintre noi renunţă câteva ore din viaţă la „telefonul cel de toate zilele” pentru a-şi bucura sufletul?
Câţi dintre noi mai citesc o carte doar pentru că simt nevoia? Şi dacă fac acest lucru, aleg cărţile clasice, sau preferă varianta în PDF? Deşi cărţile în varianta PDF sunt mai uşor de stocat şi de transportat, oferind uneori o variantă mai comodă, apare problema memoriei dispozitivului pe care le stocăm: niciodată nu vom putea stoca capacitatea unei biblioteci reale.
Pe de altă parte, avantajul de a citi în format electronic este că avem posibilitatea de a mai da o şansă la viaţă copacilor – da, este adevărat că nu vom opri niciodată defrişările, din păcate, dar cel puţin, putem încerca să fim optimişti.
Cât despre dezavantaje, nu putem nega că şi acestea există, însă cel mai mare este îl reprezintă faptul că nu poţi să simţi mirosul cărţii şi să te bucuri de ea. N-o poţi simţi fizic. Nu vorbim de aceeaşi emoţie.
Am stat de vorbă cu câteva persoane, care ne-au spus părerea lor legată de preferinţele în materie de citit.
„În cazul meu, dintre cărţile “în stil clasic” sau cele în format PDF, prefer să merg pe stilul clasic. Voi prefera întodeauna să ţin în mână o carte, să simt pagina, să îi simt mirosul. O carte în stil clasic îţi oferă o altfel de experienţă şi o trăieşti altfel faţă de cea pe care o citeşti de pe un ecran. Există multe avantaje, dar şi dezavantaje în această poveste. Cum am specificat şi mai sus, avantajele unei cărţi <<naturale>> sunt că o poţi lua să o simţi, îi poţi atinge şi răsfoi paginile, poţi pătrunde în cuvintele unei poveşti.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje poate sa fie preţul. Multe dintre cărţile în format PDF le poţi descărca gratuit de pe internet. Un alt dezavantaj poate fi reprezentat de faptul că în format electronic pot fi stocate toate pe un dispozitiv, putând fi citite oricând, iar cele normale trebuie depozitate undeva, sau puse în bibliotecă, ocupând spaţiu, se pot uza, deteriora, etc. Totuşi, eu prefer să pun preţ mai mare pe o carte în format normal, decât să le am stocate undeva. Prefer farmecul de altă dată şi mirosul de antichitate. Prefer să stau la o masă, cu o cană de ceai şi să savurez o carte bună” – ne-a mărturisit Daniel.
„Prefer cărţile fizice deoarece îmi place să le am în bibliotecă, să le ating, şi să le rasfoiesc. În format PDF nu îmi place să citesc, nu am răbdare şi îmi obosesc repede ochii” – ne-a spus Alina.
„Încă de mică mi-a plăcut să citesc. E momentul meu de relaxare. Pe lângă asta, cărțile m-au ajutat să-mi dezvolt imaginația și creativitatea. Prefer cărțile clasice, deoarece consider că există un altfel de contact între cititori și povestitor. Am acasă o bibliotecă foarte mare și mereu un loc liber pentru o nouă carte” – recunoaște Larisa
„Nimic nu se poate compara cu mirosul unei cărți… Nu poți intra în pielea personajelor preferate cu aceeași intensitate atunci când citești un roman în format electronic. Cartea poate fi întotdeauna aproape de tine. Răsfoind-o, simți că ești prins de vraja poveștii pe care o spune. Pentru atmosfera unică în care te îmbie, lectura unei cărți clasice va fi întotdeauna de preferat” –afirmă Dumitrița.
„Din perspectiva mea de autor, personal, voi încuraja mereu oamenii să opteze pentru cărțile fizice în defavoarea celor electronice pentru că astfel, ținând cartea în mână, ca cititor poți spune că ești cu un pas mai aproape de sufletul autorului. Fiecare carte, deși noi le privim ca obiecte, au o personalitate a lor, ceva ce o tableta nu va putea înlocui niciodată. Culorile, foile și mirosul inconfundabil care se îmbină într-o bibliotecă personală grandioasă, vor prima mereu din punctul meu de vedere și nu vor cădea niciodată în fața facilității și a comodității dispozitivelor care adună în interiorul lor doar niște date, niște texte”. – ne-a spus Leila Sandra Coroian, autoarea romanelor Aviatoarea și I.R.en.
Articol realizat de Flavia Pripon
pai da ca astazi daca tehnologia a avansat normal ca nici cartile numai sunt scrise de un scriitor ci mai mult pe calculator laptop e o cale mai simpla cu toate ca clasicul ramane clasic totusi nu poate fi usor de egalat un clasic cu unul nou sub un alt tipar