Din Zona, Important

Castelul Banffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de reabilitare

Castelul Banffy din Răscruci

Castelul Banffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de reabilitare

Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy din Răscruci, comuna Bonțida.

Castelul Banffy din Răscruci: Cât a costat reabilitarea

Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului.

Lucrările la Castelul Banffy din Răscruci au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional.

De asemenea, investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă.

Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale.

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori.

Mai mult, au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Castelul Banffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de reabilitare
interior castel banffy rascruciLasă un răspuns

Site creat de