Timp liber, Important

Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole

castelul banffy

Castelul Banffy din Bonțida este unul din castelele care reprezintă cu desăvârșire Barocul Transilvan. Înainte de realizarea lui, pe acest loc a existat o reședință nobiliară, mai exact, un conac, această clădire fiind atestată documentar după anul 1640.

                Clădirea a fost construită de către Dionisie Banffy al-II-lea, comite de Dăbâca și Cluj. Construcția a fost concepută să aibă forma literei ”L”, fortificată cu ziduri de incintă dispusă în formă de dreptunghi cu turnuri de poartă înalte la intrare. Tavanul pivniței castelului este construit din cărămidă în formă de boltă cilindrică, pereții sunt construiți din piatră și ușile sunt sculptate în stil renascentist. Acest castel a fost distrus parţial în perioada războaielor, fiind folosit în cele din urmă ca bază militară. Reabilitarea lui a început odată cu secolul XVII, când a fost și extins urmând modelul Renascentist.

                În acea perioadă s-a discutat mult și despre construirea parcului din jurul castelului. Banffy Denes (primul care a venit cu ideea de a construi castelul) a dorit un parc în stil francez ca Parcul Versailles care este renumit pentru arhitectură să extraordinară.  Alee simetrice, terase lungi, atmosfera aerisită, sunt lucrurile care completau parcul făcându-l să pară unic. Deși cu timpul parcul și-a pierdut din splendoare, copacii fiind tăiați, se pot vedea încă urme de arhitectură cu modele de romanticism.

                Castelul de la Bonțida a avut mult de suferit în cursul secolului al XX-lea. În 1944 a fost transformat în spital de companie. Trupele germane l-au jefuit și devastat, ca răzbunare față de atitudinea politică a proprietarului acestuia, contele Miklos Banffy, care inițiase negocieri între România și Ungaria pentru ca ambele tabere să lupte împotriva Germaniei.

Castelul Bánffy

                Castelul este deschis pentru vizitarea lui zilnic între orele 9:00-19:00, taxa de intrare pentru fiecare turist fiind de 3 lei. Pentru a ajunge la castel, turiştii trebuie să meargă pe drumul național către comună Bonțida, situată la 30 de kilometrii de orașul Cluj-Napoca, nord-est. Castelul se află pe malul drept al Someșului Mic.

Lucrul care atrage și mai mult turiștii este legendă potrivit căreia castelul ar fi bântuit. Prințesa care a trăit în castel, avea o relație cu cineva din exterior. Fiind văzută când se furișa de către unul din băieții de la graduri, ca să nu fie dată în vileag, a sedus grăjdarul și apoi l-a ucis cu un cuțit. Și în ziua de azi legenda spune că fantoma tânărului bântuie castelul.

                        Prințul Charles de Wales a fost cucerit de arhitectura castelului și doreşte restaurarea lui, fiind convins că odată reabilitat castelul va deveni o adevărată atracție turistică.

Castelul Banffy a devenit şi mai cunoscut în ultimii 5 ani, deoarece aici este organizat festivalul Electric Castle la care participă anual zeci de mii de oameni.


Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)

Atracţiile din Munţii Apuseni: Cetatea Bologa – la doar câţiva zeci de kilometri de Cluj-Napoca (FOTO)

Cetatea Liteni, atestată din anul 1324, este unul din obiectivele turistice din zona Clujului care merită vizitat (FOTO)Site creat de