Social & Cultura, Important

Atracţiile din Munţii Apuseni: Cetatea Bologa – la doar câţiva zeci de kilometri de Cluj-Napoca (FOTO)

ceteatea bologa

Fie că vorbim despre Cetatea Sebeșului, Cetatea Hunyad sau Cetatea Bologa, ne referim la aceeași clădire istorică. La câteva sute de metri de satul Bologa din comuna Poieni, se află zidurile unui cadastru roman ridicat în jurul anului 106 cu scopul de a servi drept garnizoană a Cohortei II “Hispanorum”, ce avea ca misiune apărarea graniței Imperiului Roman.

Ulterior, s-a construit cetatea despre care vorbim acum, la finele secolului al XIII-lea în apropierea ruinelor vechiului cadastru roman. Astăzi cetatea mai are în picioare doar două turnuri și unele ziduri, amintind de importanța pe care a avut-o în trecut pentru siguranța Imperiului.

O scurtă istorie

Cetatea Bologa este atestată oficial în anul 1319, construită cel mai probabil la finalul secolului al XIII-lea în apropierea ruinelor castrului roman. Cetatea Bologa, cu cele 4 turnuri și zidurile masive a avut rolul de a supraveghea drumul ce trecea pe lângă valea Crișului Repede. Ulterior, la începutul secolului al XV-lea, cetatea devine nobiliară, fiind lăsată moștenire familiei Banffy până când aceasta a fost părăsită iar mai apoi refolosită de către turci în secolul XVII.

Construcția cetății

Cetatea a trecut cu bine testul timpului, cu toate că din toata construcția au rămas puține elemente din ansamblul original. Faptul că a fost construită din piatră de râu și amplasată în vârful unui deal nu a reprezentat un impediment pentru a atinge o înălțime de peste 13 metri, turnul fiind amenajat pe 4 etaje, separate între ele de planșee de lemn gros.

Intrarea în turn principal era posibilă inițial doar din exterior, folosind o scară mobilă, dar cu trecerea timpului s-a construit o scară îngustă de piatră în interior care face posibil accesul până și astăzi, însă datorită faptului că este îngustă doar o singură persoană poate să urce, respectiv să coboare. Din cele 4 etaje, etajul cu numărul 3 era destinat locuirii propriu-zise, el având un șemineu și doua ferestre de ședere. Turnul secundar este amplasat în partea opusă a construcției și are o bază patrulateră. Curtina dintre cele două turnuri a suferit puține modificări, iar zidurile înalte și groase de 2 metri unesc cele două turnuri.

Pe parcursul secolelor XVI-XVII s-au construit încă doua turnuri semicirculare, folosite pentru armament.

În prezent

Cu toate că cetatea este de mulți considerată o ruină, cele două turnuri și zidurile rămase în picioare încă se impun în peisajul rural, amintind de importanța ei din trecut. Cetatea se poate vizita liber, nefiind înconjurată de garduri de protecție și fără a fi nevoie să se plătească o taxă. Accesul se poate face doar pe jos, într-o plimbare de 10-15 minute de la șosea, însă sentimentul de protecție oferit de către cetate incă dăinue în zonă, făcând astfel să merite efortul.

Cetatea Bologa se afla la 66 de kilometri de Cluj-Napoca. La cetate se poate ajunge cu maşina pe DN1C către Huedin. După ce treceţi de Huedin, la un moment dat veţi ieşi de pe drumul principal şi veţi ajunge la Cetatea de la Bologa.


Articol scris de Ionuț Zăgrean


photo: Ghid Video Turistic



Cetatea Liteni, atestată din anul 1324, este unul din obiectivele turistice din zona Clujului care merită vizitat (FOTO)



Site creat de