De Vazut, Important, Sport

Băişoara, una din staţiunile preferate ale iubitorilor sporturilor de iarnă din Cluj, este cea mai ozonificată zonă din România (FOTO)

Băişoara

La aproximativ o oră distanță (55 de kilometri) de Cluj-Napoca, Băişoara este locul perfect chiar și numai pentru o scurtă evadare din oraș.

Stațiunea este situată la poalele de est ale Muntelui Mare din Munții Apuseni, pe cursul mijlociu al râului Iara.

Amatorii sporturilor de iarnă pot să aleagă dintre două zone din Staţiunea Băişoara unde se pot practica aceste sporturi. Pârtiile Muntele Băişorii şi Pârtiile Buscat se află la o altitudine de peste 1200 de metri, motiv pentru care zona este preferată de mulţi clujeni, dar şi de iubitori ai sporturilor de iarnă din întreaga ţară.

Astfel, în staţiunea de lângă Cluj-Napoca, se află pârtia Băișoara Mare. Pârtia respectivă este de dificultate medie și dispune de telescaun. Aceasta se află în administraţia locală.

Buscat Ski&Summer Resort este cealaltă opţiune pentru care puteţi opta. Buscatul este situat la 1676 de metri altitudine și dispune de trei pârtii de schi: Pârtia Neagră, Pârtia Albastră, Pârtia de Inițiere și Pârtia de Săniuș. De asemenea, la Buscat este instalat un telescaun, iar în cazul lipsezi zăpezii există tunuri speciale pentru producerea zăpezii artificiale. Pârtiile de la Buscat aparţin unei companii private.

De regulă, sezonul de schi durează aproximativ 4 luni pe an: din decembrie până în martie.

Puţini cunosc faptul că Staţiunea Băişoara este şi cea mai ozonificată zonă din România, a doua din Europa, iar peisajul este de poveste.

Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.

Băişoara este preferată de turişti şi în celelalte anotimpuri. De exemplu, aici s-a desfăşurat festivalul de muzică MOX (Music Outdoor eXperience) menit să promoveze această zonă frumoasă.

Tot aici, se desfăşoară în fiecare an o competiţie de enduro mountain bike, deoarece toate drumurile forestiere şi traseele de drumeţie se pretează, cu câteva rare excepţii, la parcurgerea cu bicicleta de munte. Printre alte activităţi care pot fi practicate la Băişoara se mai numără drumeţiile, zborul cu parapanta, vânatul sau pescuitul.Site creat de