Cetatea Liteni din Cluj
La doar 30 de kilometri de Cluj-Napoca, Ceatea Liteni, cunoscută şi sub numele de „Cetatea lui Gelu” sau Cetatea Lita, este un obiectiv turistic ce merită vizitat într-o zi însorită de weekend. Ruinele cetăţii sunt vizitate de numeroşi curioşi şi nu există taxa de vizitare.
Cum putem ajunge la Cetatea Liteni?
Pentru a ajunge la cetate, traseul este următorul: Cluj-Napoca – Floreşti, Luna de Sus, Săvădisla – Liteni.
Odată ajunşi în Liteni, viraţi la drepata imediat după barul satului. Veţi trece cu maşina un pod îngust şi veţi ajunge într-o parcare. Aici, veţi putea lăsa maşina şi să porniţi pe jos sau puteţi continua drumul cu autoturismul încă 3-4 kilometri. Ajunşi la buza pădurii, puteţi parca maşina, iar de aici ţineţi drumul la stânga până veţi ajunge pe dealul de unde se vede cetatea. De aici, mai faceţi aproximativ 20-30 de minute pe jos până la ruine.
Priveliştea este impresionantă, iar aerul curat şi liniştea vă vor convinge să vă mai întoarceţi.
Traseul este unul accesibil tuturor, însă este indicat să vă echipaţi cu încălţăminte pentru drumeţie la munte.
Mai mult, în zona cetăţii se practica alpinism, escaladă, cicloturism şi drumeţii.
Istoria Cetăţii Liteni
Cetatea Liteni este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni din județul Cluj pe o stâncă deasupra Văii Iara.
Cetatea Liteni este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat.
În anul 1405 împăratul Zsigmond Luxemburgi a dăruit cetatea orașului Cluj, iar mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecător) și lui Laszlo (voievod de Beiuș).
După moartea împăratului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai întâi în proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai târziu (după anul 1441) în proprietatea lui Herepei Márk.
În anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a dăruit cetatea unei verișoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara).
Cetatea Liteni a avut mai mulţi proprietari
După ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar ș.a.).
A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu.
În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leagă de numele Geczy (numele „Cetatea Geczy” vine din această perioadă).
Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.
Alte cetăţi din Cluj
Alte cetăţi/castele care pot fi vizitate în Cluj: Castelul Banffy, Castelul Bocskai, Castelul Korniș, Castelul Gilău.
Am primit sfaturi de la o prietena sa vizitez aceasta cetata. Totusi ar fi fost ok sa pui niste poze din interior.
Alexandra, in galeria foto sunt poze si din interiorul ruinelor cetatii.