Castelul din Gilău a renăscut! Peste o mie de persoane au participat la redeschidere.
Vineri, 17 mai, castelul renovat din Gilău și-a redeschis porțile într-un cadru festiv, marcând un nou moment important în conservarea patrimoniului cultural al Transilvaniei.
Evenimentul a beneficiat de participarea unor personalități marcante din diverse domenii, printre care oficiali guvernamentali din România și Ungaria, reprezentanți ai organizațiilor culturale și istorice, și membri ai comunității locale și internaționale.
Cu sprijinul fondurilor din România, Uniunea Europeană și Ungaria, castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău și-a recăpătat strălucirea de odinioară, devenind din nou un punct de referință cultural și istoric.
La ceremonia oficială de deschidere au fost prezenți și au luat cuvântul Elek Nagy – președintele fondator al Fundației „Tradiții Transilvănene”, dr. Zsolt Semjén – viceprim-ministrul Ungariei, Maria Ramona Abrudean – director executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Gelu Vasile Topan – primarul comunei Gilău, József Kolumbán Vilmos – episcop adjunct al Eparhiei Reformate din Transilvania.
„Este o zi fantastică! Am cumpărat castelul acum 10 ani și atunci părea că această clădire cu un trecut istoric impresionant ar putea ajunge ușor în ruină. Astăzi, suntem aici și vedem cum castelul din Gilău strălucește din nou în toată splendoarea sa de odinioară. Este incredibil că am reușit să realizăm acest lucru. Suntem martorii unui efort supraomenesc”, a declarat Elek Nagy. El a mai subliniat faptul că semnificația istorică și culturală a castelului obligă generațiile viitoare să păstreze și să transmită valorile acumulate aici. „Acest castel a îndeplinit timp de secole funcții de apărare, devenind ulterior o reședință reprezentativă pentru numeroase personalități importante ale istoriei maghiare. Sarcina noastră este clară: trebuie să păstrăm această moștenire, iar intențiile mele sunt ca viitorul castelului din Gilău să nu excludă pe nimeni, ci să includă lumea dinafara zidurilor sale. Cred că acest loc poate deveni un complex cultural remarcabil și de înaltă calitate, reprezentând în mod demn moștenirea noastră culturală comună, aici, în inima Transilvaniei. Castelul din Gilău va fi un loc al întâlnirii culturilor. Aici, în Europa Centrală și de Est, depindem unii de alții. Recunoscând acest lucru, trebuie să cooperăm și să planificăm împreună viitorul”, a mai spus Elek Nagy.
În discursul său, viceprim-ministrul Ungariei Zsolt Semjén a arătat că mulțumirile și recunoștința se îndreaptă atât înspre marile personalități istorice, care au conceput castele atât de durabile, cât și tuturor celor care, cărămidă cu cărămidă, au construit și renovat castelul pentru ca acesta să își ocupe locul meritat în slujba conservării. Zsolt Semjén a amintit că Guvernul României a contribuit cu 5 milioane de euro la renovarea complexului prin programul operațional regional, sumă completată de Guvernul Ungariei cu aproximativ 850 de milioane de forinți. „Anul trecut am inaugurat Castelul Bánffy de la Răscruci, iar acum pe acesta. Nu promit că în fiecare an o să inaugurăm un castel, dar există numeroase castele și conace la restaurarea cărora contribuim și sigur ne vom mai întâlni. Recuperarea și salvarea acestui castel reprezintă un act istoric, pentru care merită mulțumiri speciale Nagy Elek, un om care, prin talentul său și providență, a devenit prosper și a dedicat o parte semnificativă din averea sa pentru a păstra castelul și a-l transforma într-un loc de întâlnire pentru popoarele Transilvaniei, unde acestea își pot păstra culturile și tradițiile”, a remarcat Zsolt Semjén.
Maria Ramona Abrudean, director executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a declarat că este întotdeauna o bucurie să participe la o inițiativă similară cu lucrările de renovare ale castelului din Gilău. „Lucrările de renovare nu au fost ușoare, dar energia investită a dat roade, astfel încât astăzi ne putem bucura împreună de acest succes comun. Reprezentanții Fundației „Tradiții Transilvane”, experții, proiectanții și executanții au făcut o treabă excelentă și ne bucurăm că rezultatul celor șapte ani de muncă vorbește de la sine”, a spus Maria Ramona Abrudean.
Gelu Vasile Topan, primarul comunei Gilău, a numit deschiderea un moment istoric și a subliniat că timp de mulți ani, castelul a fost o bijuterie uitată a regiunii. „Bogăția istorică și culturală a Gilăului este incontestabilă și simbolizează multiculturalismul caracteristic acestei zone. Castelul să rămână în viitor un simbol al conviețuirii pașnice și să proclame importanța respectării culturii celuilalt. Fiecare zid renovat trebuie să transmită acea înțelegere și reconciliere de care avem atât de mare nevoie în prezent. Sperăm ca prin renovarea castelului, Gilăul să revină pe harta turistică, iar castelul să devină un spațiu de găzduire pentru numeroase inițiative valoroase, respectând spiritul locului”, a spus primarul.
Ceremonia de deschidere a continuat mai apoi cu un miniconcert de muzică clasică și cu vernisarea expoziției „Gilău, unde istoria renaște”, prilej cu care istoricul de artă Attila Weisz a vorbit despre tumultoasa istorie a castelului, iar arhitectul Gábor Tóthfalusi a prezentat complexele etape de restaurare prin care a trecut edificiul din 2019 încoace.
La recepția festivă care a încheiat ceremonia de deschidere istoricul Tamás Barcsay, care a locuit în castelul din Gilău împreună cu familia sa până la vârsta de patru ani și de la care Nagy Elek a achiziționat clădirea, aflată atunci într-o stare foarte deteriorată, a declarat: „A fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea să închei acest acord cu Nagy Elek, rezultatul fiind că acum castelul strălucește din nou în toată splendoarea sa de odinioară. Am reușit să salvăm ceva ce poate bucura nu doar o familie, ci întreaga comunitate”. În completare, Elek Nagy a precizat că Tamás Barcsay și sora acestuia vor putea locui permanent la castel, având camere rezervate.
După ceremonia oficială, porțile castelului s-au deschis pentru publicul larg. Astfel, vineri începând cu ora 17:00, și sâmbătă de la ora 12:00, cele peste o mie de persoane care au trecut pragul castelului au putut să se bucure de programul diversificat pregătit de organizatori. Acesta a inclus activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, precum tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii etc, concerte de muzică populară din Țara Călatei și plimbări ghidate în limba română și maghiară, organizate în colaborare cu Asociația Korzo. Serile s-au încheiat cu concerte susținute de trupele Tokos și Loose Neckties Society, invitat special Novák Péter.
Detalii despre renovare
Renovarea Castelul Rákóczi-Bánffydin Gilău a fost inițiată de omul de afaceri Elek Nagy și a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult. În 2017, proiectul a câștigat finanțare europeană, iar lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis. Valoarea totală a proiectului a fost de 7,12 milioane de euro (peste 30 de milioane de lei), finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro. Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.
Istoria castelului
Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373. Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea. Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.
În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații. Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa. În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871. Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002.
În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada. Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”.
Cum arată Castelul Gilău: