Social & Cultura, Important

Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun din întreaga lume

Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun din întreaga lume

Oh… Crăciunul este una dintre sărbătorile cele mai încărcate din punct de vedere spiritual și pe lângă importanta semnificație religioasă, obiceiurile precum împodobirea bradului, gătitul, chiar și tradiționala curățenie așa-numită „curățenia generală”, colindul, mesele în familie, așteptarea și venirea Moșului, împărțitul cadourilor fac ca această sărbătoare să fie cu totul și cu totul specială.

Condimentată cu puțin miros de portocale, vin fiert și cozonaci, sărbătoarea Crăciunului este unul dintre acele momente din an pe care le așteptăm cu nerăbdare chiar și noi adulții, nu doar cei mici.

Toate cele enumerate anterior ne sunt atât de familiare și parcă au intrat atât de mult în sufletul și ritualul nostru de Crăciun încât nu concepem ca această sărbătoare să se desfășoare într-un mod diferit. În diferitele colțuri ale lumii, Crăciunul se desfășoară mai mult sau mai puțin asemănător cu cel românesc iar tradițiile altor țări sunt cu totul și cu totul altele.

De această dată, echipa cluju.ro a pregătit pentru tine o listă cu cele mai ciudate obieceiuri de Crăciun din lume.

Krampus este însoțitorul lui Moș Nicolae și în țări precum Austria, Slovenia și Croația, oamenii cred că acesta vine alături de Moș Nicolae pentru a pedepsi copiii ce nu au fost cuminți de-a lungul anului. Conform tradiției, mulți adulți poartă la începutul lunii decembrie a fiecărui an haine închise la culoare și își așează fiecare gluga pe cap pentru a-i speria pe cei mici. Krampus i-a inspirat pe mulți scenariști de film, motiv pentru care exisă o serie de filme care-l au ca personaj principal tocmai pe acest monstru.

ciudat craciun

Globurile pentru brad în formă de castravete sunt foarte populare în Germania iar obiceiul de a împodobi bradul cu castraveți s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un context nu foarte fericit: din cauza sărăciei, foarte multe familii nu aveau cu ce să împodobească brazii așa că foloseau castraveții în locul podoabelor. În prezent, în Germania mai există familii care respectă acest obicei și împodobesc bradul cu globuri de sticlă în formă de castravete. Copii care reușesc să găsească acest glob bine camuflat în verdele bradului, se spune că au noroc tot anul ce urmează.

glob castravete craciun

Norvegienii își ascund măturile pe durata Crăciunului deoarece aceștia cred într-o superstiție conform căreia în timpul sărbătorilor de iarnă, vrăjitoarele și spiritele rele vin în această lume și caută mături pe care să zboare.

matura craciun

O poveste a bradului împodobit cu pânze de paianjen este foarte respectată și în Ucraina de astăzi. Povestea descrie trista situație a unei femei care era atât de săracă încât a împodobit bradul și casa de Crăciun cu diverse crenguțe pe care le-a găsit. A doua zi dimineața aceasta s-a trezit și a văzut cum toate crenguțele erau acoperite de pânza de păianjen însă copiii săi erau extrem de fericiți și se jucau împreună cu pânza. În acel moment, pânza paianjenilor s-a prefăcut în aur. Ucrainienii respectă această tradiție și împodobesc și astăzi pomul de Crăciun cu ornamente ce imită pânza de paianjen tocmai pentru a primi noroc, liniște și bunăstare.

craciun panza de paianjen

În Japonia culoarea Crăciunului este albul și nu roșul deoarece pentru aceștia, roșul este culoarea doliului. Japonezii sunt absolut îndrăgostiți de mâncarea de tip fast-food așa că mulți dintre ei fac o rezervare de Crăciun la unul dintre restaurantele lor favorite, KFC.

brad alb craciun

În Rusia, Moș Crăciun poartă numele de Ded Moroz sau Părintele Zăpezii.

mos craciun rusia

Un alt personaj înfricoșător este pisica malefică a islandezilor. Aceștia susțin că pisica vine an de an și-i mănâncă pe cei mai neascultători și leneși dintre cei mici.

pisica islandeza craciun

În Finlanda, oamenii aprind lumânări pentru cei morți în Ajunul Crăciunului iar sărbătoarea este extrem de asemănătoare cu ceea ce se întămplă în România în data de 1 noiembrie. În Helsinki traficul este întrerupt în această zi.

În Cehia femeile pot afla dacă urmează să se căsătorească în următorul an prin aruncarea unui pantof chiar în ziua de Crăciun. Mai exact, femeile se așează cu spatele spre ușă și aruncă peste umăr pantoful. Dacă acesta aterizează cu fața în sus înseamnă că se vor căsători în anul următor iar dacă acesta cade cu tocul în sus, nu va avea loc o căsătorie.

În Venezuela locuitorii merg în perioada 16 – 24 decembrie zilnic la biserică, în prima parte a zilei. Ceea ce este total neobișnuit este faptul că aceștia merg la biserică având în picioare role, motiv pentru care traficul auto este restricționat. Totodată, copiii își leagă seara o sfoară de degetul mare al piciorului lăsând celălalt capăt să atârne pe pervaz. Dimineața, trecătorii trag ușurel de această sfoară.

În Africa de Sud, o delicatesă a mesei de Crăciun constă într-o larvă a moliei-împărat prăjită într-o baie de ulei.

În Groenlanda însă, delicatesa îndrăgită de Crăciun este Mattak – piele crudă de balenă, cu multă grăsime.

În Estonia, familiile merg la saună împreună în Ajunul Crăciunului.

În Suedia, în tradiționala budincă se ascunde o migdală decojită iar persoana care o găsește în felia sa de budincă se spune că se va căsători în anul ce urmează.

În Etiopia Crăciunul este sărbătorit pe data de 7 ianuarie iar atunci oamenii se îmbracă în alb iar bărbații se joacă un joc numit ganna, care implică crose si mingi de lemn.

În Marea Britanie, copiii ce au fost cuminți primesc cadouri într-un ciorap însă cei care nu au fost ascultători primesc în loc de cadouri, un cărbune.



Lasă un răspuns

Site creat de