Studentie, Important

Cele mai importante biblioteci din Cluj-Napoca

BCU Cluj

Dacă până ai fost în liceu a mai funcționat copiatul de pe Wikipedia, când venea vorba de proiecte și referete, când ajungi la facultate s-ar putea să nu mai meargă, sau informația pe care ți-o oferă să fie incompletă pentru proiectele și cerințele mai exigente ale profesorilor.

Ce e de făcut în cazul acesta? Apelăm la metoda old-school și mergem la bibliotecă.

Bibliotecile din Cluj Napoca sunt foarte faine, unele au un design modern (Biblioteca Județeană Octavian Goga), iar altele sunt vechi, situate în clădiri impunătoare cu o impresionantă arhitectură (Biblioteca Centrală Universitara ”BCU”).

Mersul la bibliotecă poate părea o activitate plictisitoare, dar când ești îngropat în proiecte și presiunea deadline-urilor te apasă, o să îți prindă bine să beneficiezi de toate resursele informaționale de care ai nevoie, mai ales dacă le poți găsi în același loc.

În plus, vei avea parte de liniștea de care ai nevoie să lucrezi și vei fi mult mai productiv în sala de lectură, deoarece nu are ce să te distragă de la învățat. Per total, mai bine petreci câteva ore în bibliotecă să termini tot ce ai de făcut pentru facultate, iar apoi poți să te distrezi în voie, fără stresul deadline-urilor. Fair trade?

În funcție de ce ai nevoie, poți să îți faci abonamet la o bibliotecă sau poate chiar la mai multe. Majoritatea au și o taxă de înscriere, iar prețurile diferă între ele, precum și politica de împrumut.

  1. Biblioteca Centrală Universitară ” Lucian Blaga”

Este una dintre cele mai mari biblioteci din Cluj cu o colecție impresionantă de cărți și documente din toate domeniile. E aproape imposibil să nu găsești ce cauți aici. Sunt trei săli de lectură în care poți consulta volumele de care ai nevoie, sau poți pur și simplu să lucrezi de pe laptop, deoarece ai conexiune wireless la dispoziție. Un alt serviciu al BCU este și accesul la o bază de date online unde vei găsi tot felul de articole utile și interesante.

Taxa de înscriere la BCU este 40 de lei pentru studenți (50 de lei pentru alte categorii), iar apoi în fiecare an trebuie să îți visezi permisul, dar asta costă doar 10 lei.

Programul e student friendly (și nu numai ): de luni până vineri biblioteca este deschisă de la ora 8 până la ora 20. Sâmbată programul este de la ora 8 la 14, dar în perioada sesiunii se prelungește până la ora 20.

Dacă dorești să te înscrii la BCU vei avea nevoie de următoarele acte: buletin, taxă de înscriere achitată, fișă de înscriere ( se poate completa la sediul BCU sau online) și carnetul de student.

De asemenea, trebuie sa știi că BCU are filiale în majoritatea facultăților sau dacă nu are filială în clădirea facultății, în sediul central BCU vei găsi un sector dedicat facultății la care ești înscris.

Pentru mai multe detalii, poți accesa site-ul bibliotecii: www.bcucluj.ro/

  1. Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”

Biblioteca Județeană are sediul central pe Calea Dorobanților, nr. 104, dar are și alte filiale în orașul Cluj Napoca: Filiala ”Traian Brad” ( Str. Izlazului) , Filiala ” Zorilor” ( Str. Observatorului) și Filiala ”Kogălniceanu” (Str. M. Kogălniceanu). Atfel, îți va fi mai ușor să ajungi la bibliotecă, indiferent de cartierul în care stai.

Programul de funcționare este de luni până vineri de la ora 8 la ora 20.

Pentru a te înscrie vei avea nevoie de următoarele documente: buletinul și carnetul de student. Taxa de înscriere pentru studenți este de 10 lei.

Trebuie să știi că nu vei putea împrumuta la domiciliu dacă nu ești domiciliat în județul Cluj. Poți avea acces la toate resursele bibliotecii, sau poți împrumuta pe termen scurt: împrumut peste noapte ( de la ora 18- până a doua zi la ora 10) sau împrumut în zilele de odihnă ( de vineri ora 18- până luni ora 12). Totuși, dacă ai vreo cunoștiință domiciliată în Cluj care este dispusă să îți fie girant, vei avea acces general la toate serviciile bibliotecii, inclusiv împrumut la domiciliu.

Site: www.bjc.ro

BIBLIOTECA INVESTITORILOR

  1. Biblioteca Universității Tehnice Cluj-Napoca

Aceasta se regăsește în Complexul Studențesc Observator, dar are filiale și în alte locații ale orașului Cluj Napoca: Filiala Daicoviciu (str. C-tin Daicoviciu) și Filiala Mecanică ( bd Muncii)

Programul de funcționare este de luni până vineri de la ora 8 la ora 20, iar în perioada sesiunilor programul se prelungește și în weekend, sâmbăta de la ora 8 la 20 și duminica de la ora 8 la ora 15.

Actele necesare pentru înscriere la bibliotecă sunt: act de identitate, carnet de student, fotografie (2×3) și chitanță de plată a vizei anuale.

Site: www.utcluj.ro/biblioteca/

Acestea fiind spuse, vă încurajăm să treceți pragul măcar a unei biblioteci dintre cele mai sus menționate.

„Bătălia Cărţilor”


Articol realizat de Alexandra Nadia
photo: noafain.ionas.ro


Lasă un răspuns

Site creat de