De Vazut, Important

Cele mai spectaculoase picturi murale din Cluj – Napoca (Galerie FOTO)

DSC 0113

În ultimii 20 de ani, în România, în special în centrele urbane, a început să se dezvolte tot mai mult arta stradală. Au apărut artiști ai graffiti-urilor, ba chiar, în prezent, se organizează și concursuri pentru realizarea celei mai bune picturi.

Cluj – Napoca este unul dintre orașele care oferă, atât locuitorilor, cât și turiștilor, nenumărate astfel de desene. Acestea se găsesc sub poduri, în spatele blocurilor, pe vagoanele de tren care nu mai sunt puse în funcțiune și, în general, acolo unde spațiul îi permite artistului să se desfășoare.

Totuși, graffiti-ul a împărțit populația în două tabere: unii îl numesc vandalism și consideră că este ilegal, iar ceilalți spun că această manifestare a creativității este artă stradală. Tu ce crezi?

Pentru a-ți forma singur o părere, cluju.ro a pregătit un album foto cu cele mai spectaculoase picturi murale din Cluj – Napoca.

Devenită în luna mai a anului 2017, cea mai mare pictură murală din România, Omul Micro Macro Cosmos, reprezintă o încurajare adusă tuturor artiștilor stradali și o acțiune de susținere a creativității și exprimării artistice. Realizată de artiștii Kero și Ocu, aceasta poate fi vizitată oricând la H33, Strada Horea, nr. 33.

DSC 0110

Clujul se poate mândri și cu un tramvai pictat. Pus în funcțiune în luna august a anului 2017, tramvaiul vechi de 30 de ani a fost rebilitat de artistul local Kero. Folosind 300 de tuburi de spray, clujeanul a pictat întreg vehiculul în cinci zile, în cadrul proiectului Tramvaie Colorate – Galerie de artă pe patru roți. Tramvaiul poate fi văzut zilnic prin Cluj – Napoca, pe strada Horea.

DSC 0126

Tramvaiul nu e singurul vehicul acoperit de graffiti din Cluj. Mergând în gară, în spatele șinelor, se observă câteva vagoane pictate în culori stridente. Desigur, acel tren nu mai circulă de o bună bucată de timp. Dacă faci naveta cu trenul sau pur și simplu, ai drum în gara Cluj – Napoca și nu l-ai observat până acum, poate ar fi timpul să mergi să-i faci câteva poze, ținând cont că vopseaua a început pe alocuri să cadă.

 

O colecție impresionantă de graffiti se găsește, însă, sub podul Mărăști, în cartierul cu același nume. Acestea au fost realizate în cadrul evenimentului Între graffiti și street art, organizat, de către Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvia (TIMAF), între 11-12 octombrie 2014. Prin acestea s-a dorit reabilitarea și îmbunătățirea imaginii orașului Cluj – Napoca.

 

photo: Bogdan Podar


Lasă un răspuns

Site creat de