Studentie

Centrul Universitar Nord Baia Mare  –  capitala limbilor romanice în cadrul Congresului Internațional al Atlasului Lingvistic Romanic (ALiR)

centru universitar baia mare

În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2016, Centrul Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Litere, va găzdui cel de-al XXI-lea Congres Internaţional al Atlasului Lingvistic Romanic (AliR).

Evenimentul este organizat în colaborare cu Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” Bucureşti, este susținut de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) și stă sub semnul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Facultatea de Litere are privilegiul de a fi pentru a doua oară organizatorul acestui prestigios eveniment la care vor participa cei mai mari specialişti în domeniu din Italia, Portugalia, Spania, Franţa şi România.

Atlasul Lingvistic Romanic (ALiR), rod al colaborării între dialectologii români şi europeni, cuprinde 1200 de localităţi, între care 119 sunt din România (110 la nord de Dunăre şi 9 localităţi, aparţinând dialectelor aromân, meglenoromân şi istroromân). Lucrarea iniţiată în urmă cu două decenii, constituie cea mai amplă lucrare de geografie lingvistică la nivel romanic, patronată de UNESCO, care va oferi o imagine sincronică a stadiului limbilor romanice contemporane, reflectând situaţia actuală a graiurilor şi dialectelor din ţările europene unde se vorbesc aceste limbi.

Coordonatorul acestui eveniment este domnul Conf.univ.dr. Ioan-Mircea Farcaş,

Decan al Facultății de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare.Lasă un răspuns

Site creat de