De Vazut, Important

Chirie în Cluj: Prețurile au scăzut în toată piaţa, dar sub aşteptările chiriaşilor

Chirie în Cluj: Prețurile au scăzut în toată piaţa

Pandemia a venit cu multe rele, pentru toată lumea și toate sectoarele de activitate. Dar mulți oameni se așteptau ca măcar chiriile să scadă în această perioadă. S-a întâmplat asta, dar într-o măsură mult mai mică decât chiriașii sperau. Așadar, dacă cauți chirie în Cluj, Capitală sau într-un alt oraș mare, iată la ce să te aștepți.

În luna martie, când autoritățile au instaurat starea de urgență în România, și au impus izolarea, chiriile au cunoscut un recul mai puternic decât prețurile de vânzare. Astfel, cea mai mare reducere a chiriilor a apărut în cazul apartamentelor cu patru camere, de peste 10%, acestea fiind urmate de cele cu trei camere, unde prețul chiriei a scăzut cu circa 3,5%.

Unitățile locative cele mai căutate, garsonierele și apartamentele cu două camere, au pierdut mai puțin, sub 2,5% ambele.

Astfel, pe un portal de căutări imobiliare, chiriile garsonierelor s-au redus, în medie, cu 2,11% în martie față de februarie 2020, ajungând la 279 euro/lună. De menționat e faptul că în luna martie a anului trecut se plăteau, în medie, 264 de euro/lună.

Pentru apartamentele cu două camere se plăteau, în martie 2020, 402 euro/lună, mai puțin cu 1,47% față de luna anterioară, dar, la fel ca și în cazul garsonierelor, chiriile au fost puțin mai mari decât cele din martie 2019, când se plăteau, în medie, 398 de euro/lună.

În cazul apartamentelor cu trei camere, mai puțin căutate pentru închiriere, cererea pare să fi scăzut mai serios, deoarece, în martie 2020, se plăteau, în medie, 526 de euro/lună, cu 3,49% mai puțin decât în ferbruarie 2020, iar prețul e inferior chhiar și celui plătit în martie 2019, când chiria medie a unui apartament cu trei camere era de 532 euro/mp.

În fine, apartamentele cu patru camere și peste, relativ puțin solicitate, în primul rând din cauza costurilor ridicate ale întreținerii, chiriile au scăzut, în martie 2020, cu 10,28%, la 794 de euro/lună, raportat la luna februarie a acestui an.

Chiria acestor unități locative s-a ieftinit și în comparație cu martie 2019, de la 886 euro/lună.

Cerere există

Un studiu recent arată că doar 16% dintre potențialii chiriași și-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste șase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul acesta pentru o perioadă cuprinsă între una și trei luni. 33%, au o nevoie imobiliară urgentă, și doar 2% ar renunța la închiriere.

Cert e faptul că așteptările potențialilor cumpărători sau viitori chiriași nu prea s-au îndeplinit. Deși se spera la scăderi mai mari de prețuri sau chirii, acestea nu s-au petrecut, și doar dacă băncile vor frâna creditarea ar putea apărea o tendință de scădere serioasă a prețurilor de vânzare sau a chiriilor.

Deocamdată, însă, nu există semne serioase, nici pe partea de retail și nici pe finanțarea dezvoltatorilor că ar apărea mari sincope, deci și cererea ca și oferta sau oferta viitoare vor rămâne în relativ echilibru, mai ales că majoritatea dezvoltatorilor și agenților imobiliari susțin faptul că nu trăim o criză financiară, de lichidități, ci una a percepției și a temerilor pentru propria siguranță.

Ceea ce ar putea influența piața sunt veniturile cumpărătorilor, apariția unei eventuale stări de șomaj, care ar afecta ambele componente ale pieței rezidențiale, spun specialiștii.

 



Lasă un răspuns

Site creat de